Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Strålende viner fra Domaine Leflaive

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Domaine Leflaives 2014-årgang er rene, mineralske og konsentrerte klassiske viner.

Domaine Leflaives ettertraktede flasker er å finne i Polets spesialbutikker på torsdag.

Domaine Leflaives ettertraktede flasker er å finne i Polets spesialbutikker på torsdag.

Torsdag lanserte det berømte vinhuset en rekke viner fra Bourgogne Blanc til deres Montrachet som nå koster den nette sum av 11.262 kroner i Polets spesialbutikker.

Alle i årgang 2014, som var Anne-Claude Leflaives siste årgang før hun døde i mars 2015.

Domaine Leflaives tidligere overhode Anne-Claude Leflaive lagde sin siste årgang i 2014.

Domaine Leflaives tidligere overhode Anne-Claude Leflaive lagde sin siste årgang i 2014.

Endringer

I 2015 overtok hennes nevø Brice de La Morandiere styringen av familieselskapet og etter det har mye skjedd, noe som også merkes på vinene.

Vinene fra 2014 er for første gang korket med diamkorker i stedet for naturkork. Det kan ha gjort sitt til at vinene virker mer stabile enn de har gjort de siste årene. Leflaive har, som veldig mange andre produsenter i Burgund, slitt med prematurt oksidering av sine viner siden begynnelsen av 90-tallet. En problemstilling de virkelig har tatt på alvor de siste årene. Skifte av kork er nok et resultat av dette, noe som det ser ut som vinene har hatt godt av. Da de fremstår ferskere enn på lenge.

Les også:
Domaine Leflaives eggeformede kjeller som stod ferdig i 2013.

Domaine Leflaives eggeformede kjeller som stod ferdig i 2013.

Druene i 2014 ble høstet inn fra 10. september og leverte syrestramme, rene, mineralske og konsentrerte klassiske viner. Samtidig som de markerer slutten på en æra og starten på en ny.

I tillegg korkskifte har Leflaive gått tilbake til sine opprinnelige etiketter som de brukte da de begynte å tappe vin på flaske i 1920.

Lang historie

Domaine Laflaive ble startet i 1717 av Claude Laflaive som flyttet til Puligny og fikk bygd vingården som har vært hjem for ti generasjoner vinmakere i familien Leflaive.

Domaine Leflaives ettertraktede flasker med Montrachet.

Domaine Leflaives ettertraktede flasker med Montrachet.

Men det var Joseph Leflaive som skulle sette standarden for fremtiden til familiebedriften. Han var egentlig en marineingeniør og sto på begynnelsen av 1900-tallet bak utviklingen av Frankrikes første ubåt. Samtidig tok han hånd om familiens vinmarker hjemme i Puligny. Det var vanskelige tider, for alle markene var fullstendig ødelagte av vinlusen phylloxera. Han fant frem til de beste rotstokkene han kunne finne og begynte sakte, men sikkert å tappe og selge vinen selv. Da Joseph døde i 1953, var det sønnene Vincent og Joseph-Régis som overtok styringen. Sammen ble de legendariske for å stå bak noen av de beste hvitvinene Burgund noensinne har sett.

Et nødvendig skifte

I 1990 overtok Vincents datter Anne-Claude sammen med Josephs sønn Olivier, men da Vincent døde i 1993, stod Anne-Claude alene, mens Olivier hadde dannet negocianthuset Olivier Leflaive sammen med broren Patrick.

Sammen med Pierre Morey, som var hennes vinmaker frem til 2008, utviklet hun vinene til høyder man trodde det var umulig å oppnå.

Domaine Leflaives vinmaker Eric Remy.

Domaine Leflaives vinmaker Eric Remy.

Det første hun gjorde var å forvandle alle vinmarkene til biodynamisk dyrking, det skjedde allerede i 1990. I dag eier Domaine Leflaive 24,5 hektar med topp vinmark i Puligny, Blagny og Macon. Den mest ettertraktede er deres Montrachet, der de eier kun 0,08 hektar, som de lager et spesialtilpasset fat av i året.

Vinene får vanligvis 40 prosent ny eik i 12 måneder før de blir blandet og oppbevart i rustfrie ståltanker i seks måneder før de tappes.


Vinentusiast Bjørn Håvard Larsen ligger i kø før slippet torsdag: - Tar ut en femtedel av ferien min hvert år på dette

Les mer om slippet torsdag:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner