Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Plettfri harryhandel

Tekst
Foto

Ikke alt er verdt å reise til Systembolaget for. Her er unntakene.

Omsetningen ved Systembolagets butikker nær norskegrensen øker jevnt og trutt. Noe av grunnen kan være at alkoholavgiften i Norge har økt jevnt, mens den svenske har vært stabil. Vi tok turen til Systembolagets butikk i Strömstad, en av Sveriges største, for å ta tempen på grensehandelen.

Mye er likt mellom Norge og Sverige: Paller med kartongvin, italienske røde storselgere og et hav av billige bobler. Totalinntrykket etter en tur til Strömstad er at det er deilig å være norsk – i Norge. Utvalget på den andre siden av grensen er i langt større grad vektet mot kommersielle produkter, med et kvalitetsmessig svakt innhold. Flasker vi kjenner fra Polets hyller, og som koster mindre på Systembolaget, kan ha et annet innhold. Det er heller ikke alt som er billigere i Sverige. I champagnehyllen kostet de aller fleste flaskene mer enn hjemme. Det svenske lyspunktet er et imponerende utvalg av alkoholfrie produkter.

Vi har smakt oss gjennom Systembolagets faste utvalg og funnet et knippe viner som kan gjøre det verdt å ta turen. Du kan ta med seks flasker hjem tollfritt. Systembolagets priser er oppgitt i svenske kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.