Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Syrah på sitt beste

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Phillippe Guigals viner fra Côte-Rôtie imponerer i 2012-årgangen.

Phillippe Guigals viner fra Côte-Rôtie imponerer i 2012-årgangen.

Trekløveret La Turque, La Landonne og La Mouline fremkaller stjerner i øynene på enhver vinconnoisseur. Nå er de her i 2012-årgangen.

Vinmonopolet er også det rimligste stedet å kjøpe Guigals toppviner. De fleste andre vinbutikker i verden tar seg mye mer betalt for trekløveret, som byr på noen av de beste vinene med druen syrah. Etter 42 måneder i eikefat er 2012-årgangen her, med sin imponerende kraft og fylde.

Januars beste kjøp

Det hele begynte i 1966 da Marcel og Etienne Guigal i Côte-Rôtie i Nord-Rhône lagde enkeltvinmarksvinen La Mouline. Av de tre vinene er alltid denne den mest elegante og feminine. Den blir laget av 89 prosent syrah og 11 prosent av hvitvinsdruen viognier. Det totale vinmarksarealet er på bare en hektar, noe som resulterer i en total produksjon på gjennomsnittlig 5000 flasker i året.

Vinen La Landonne er den kraftigste vinen i trekløveret, og så dagens lys i 1978.
– Aldri før har jeg brukt lengre tid på å kjøpe en vinmark, har Marcel Guigal tidligere uttalt til DN.

– Over ti år tok det å kjøpe de to hektarene vi har i dag fra 17 småprodusenter. Alt var til ære for sønnen Philippe, som ble født i 1975. La Landonne er laget på hundre prosent syrahdruer og kan i gode år fint lagres i opp mot 35-40 år.

Østlandets beste vinbar

La Turque ble laget for første gang så sent som i 1985 og skapte nærmest hysteri blant vinsamlere verden over, som tilbød alt fra helikopter til båter for å få noen flasker med de dyrebare dråpene. Vinmarken er relativt ung og befinner seg i Côte Brune i Côte-Rôtie, med en imponerende helning på mellom 60–70 grader og en total størrelse på litt under en hektar. La Turque er laget på 93 prosent syrah supplert med syv prosent viognier og frem-står alltid som mer kraftig enn La Mouline. Den årlige produksjon ligger på rundt 5000 flasker.

I tillegg til Guigals toppviner kommer det en rekke andre nyheter fra Rhône i januar som kan være verdt å stifte et nærmere bekjentskap med.

Dette er Polets januarnyheter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner