Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nytt blod. Vinmaker Katharina Wechsler fra Rheinhessen er en av de unge og lovende nye navnene på den tyske vinfronten.

Nytt blod. Vinmaker Katharina Wechsler fra Rheinhessen er en av de unge og lovende nye navnene på den tyske vinfronten.

Fra tv-bransjen til rieslingmarken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det var aldri meningen at Katharina Wechsler skulle bli vinbonde, men etter 11 år i tv-bransjen ble hjemlengselen for stor.

Katharina Wechsler kaller seg en syrefreak som også er glad i sødme. Vinene hennes er som en kjærlighetserklæring til Mosel. Det er kanskje derfor vinene er rene og delikate, perfekt balanserte rieslinger. Men selv om hun mistet halvpartene av druene sine under en haglskur 25. august, henger hun ikke med hodet.

– Jeg måtte rett ut i vinmarken og plukke bort de skadde druene. Noen høstet jeg allerede da. Det gikk hardest utover druene i Morstein og Benn. Men været har vært bra siden, så de druene som er igjen, ser perfekte ut.

Kallet

Hun jobbet tidligere som tv-reporter i Berlin, før hjemlengselen og familiebedriften kalte henne til Rheinhessen.

– Jeg likte meg ikke helt i tv-bransjen, så jeg sluttet. Jeg brukte tid på å finne ut hva jeg ville gjøre. En dag ringte min mor, og hun fortale om far som var på vei ut i vinmarken. Plutselig følte jeg et ansvar og tenkte at det var synd om ingen skulle overta det han hadde jobbet for i alle år.

Barndomsbyen Westhofen er kommet på «vinkartet» de siste årene. Wechslers foreldre tappet aldri vinen selv, men solgte den i bulk til andre. I 2011 gikk Katharina Wechsler i lære hos den berømte vinmakeren Klaus Peter Keller.

– Jeg ville lære å lage vin skikkelig, lage mitt eget merke. I 2012 var jeg helt på egne ben. Potensialet var enormt, men det var ingen som gjorde noe med det.

Wechsler eier 17 hektar vinmark rundt Westhofen med 6,5 hektar i monopolvinmarken Benn, én hektar i Kirchspiel og en plott i Morstein. Vinmarkene har ulikt jordsmonn. Benn består av mergel og løss, Morstein har kalk og mergel og Kirchspiel består av kalk og leire. Det gjør at vinene smaker forskjellig.

– Min far kjøpte mye av vinmarkene på 80-tallet, men vi eide noe før det også. Hadde han ikke gjort det, hadde det vært vanskelig å få tak i dem nå. Det kan jeg takke ham for.

Wechsler har for øyeblikket fem viner i Norge. I november kommer Riesling Westhofen og Morstein. Sistnevnte for første gang her til lands, og i 2017 blir produksjonen så liten at den neppe ender på Polet.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.