Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Legendene leverer i Bordeaux i 2015. Men Polet byr også på andre godbiter på spesialslippet i desember.

Legendene leverer i Bordeaux i 2015. Men Polet byr også på andre godbiter på spesialslippet i desember.

Her er den perfekte Bordeaux-årgangen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

De smaker fortryllede allerede, men 2015 er den perfekte Bordeaux til å putte i kjelleren.

Tradisjonen tro starter også årets julemåned med heidundrendes bordeaux-slipp i Polets spesialbutikker. Så når man egentlig skulle bruke pengene på julegaver, er det vanskelig å ikke unne seg noen kasser med 2015, som er en av de mest innsmigrende årgangene Bordeaux har på repertoaret.

Hvem vet, kanskje barna vil tilgi at Lego-pakkene ble litt mindre under juletreet i 2018 når de blir gamle nok og får smake en perfekt moden Bordeaux?

102 flasker Raveneau

28.410 flasker fordelt på rundt 175 forskjellige viner slippes neste torsdag i Polets spesialbutikker og i nettbutikken dagen etter. Det vitner om rikelige mengder, selv av de mest ettertraktede vinene.

Hovedsakelig er det Bordeaux som er representert, men det finnes også små drypp fra USA, Tyskland, Champagne og Burgund som er verdt å få med seg. Særlig Beaune Cuvee Dames Hospitalieres 1999 fra Hospices de Beaune, som er det første fatet som auksjoneres bort på den berømte auksjonen hvert år. Denne er nå perfekt moden og selges til «gammel pris», noe som gjør vinen til et sjeldent røverkjøp. Fra Champagne slippes Dom Perignon og Pol Rogers Sir Winston Churchill i legendariske 2008 for første gang i Norge. Samtidig som det blir mulig å sikre seg en ferdiglaget magnum fra Castelnau årgang 1996.
Det kommer i tillegg 17 forskjellige viner i forskjellige årganger fra kultprodusenten i Chablis Raveneau. Det slippes seks flasker av hver vin, men Polets kunder får kun handle én flaske hver.

En smaking av unge Bordeaux-viner er stort sett en heftig opplevelse

Med tanniner og fruktkonsentrasjon som slåss om oppmerksomheten i ganen og smaksløker som roper om pause. 2015 er noe annet. Her er det frukten, og i mange tilfeller friskheten, som dominerer. Tanninene er lekre og lekne, noe som er med på å gjøre mange av vinene forbausende tilgjengelige allerede nå, selv om man smaker kraften og potensialet som ligger gjemt og trenger tid i kjelleren for å komme frem.

2015 var så varm at det så lenge ut til å bli en ny 2003-årgang. Men regnet som kom mellom 22.–24. juli reddet årgangen i Bordeaux. 30 millimeter falt i løpet av to dager, og de tørre vinmarkene normaliserte seg. Og det man lenge trodde skulle bli en rekordtidlig innhøsting, varte til i slutten av oktober. Det resulterte i en fin friskhet i tillegg til den modne frukten. Det varierer noe mellom områdene innad i Bordeaux om hvordan årgangen oppleves, og vinene fra kommunene Margaux, Graves, Pessac og St. Emilion kommer best ut om man må ta et valg. Selv om det finnes ytterst få skuffelser fra Bordeaux det året, til og med prisene er blitt noe lavere på toppvinene enn tidligere. Men de er fortsatt såpass kostbare at det er verdt å merke seg slottenes annenviner, som er laget av de yngste druestokkene. Det er blant dem man finner de beste kjøpene.

Jeg har testet rundt 80 viner fra slippet, og her er de ypperste og de som står øverst på min ønskeliste. På Smak.no kan du lese om alle de testede vinene.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.