Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Hvitvinen som forlenger sommeren

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Argentinas hvitvinsdrue dyrket på 3.300 meter imponerer.

Torrontés er Argentinas mest plantede hvitvinsdrue, selv om internasjonale druer som chardonnay tar innpå. De siste årene har det kommet flere torrontés-viner til Norge.

Den argentinske, grønne druen er en krysning av mer kjente og internasjonale muskatell og argentinske criolla chica. For å gjøre forvirringen komplett, finnes det tre typer torrontés. Den gjeveste har fått navnet torrontés riojano etter provinsen La Rioja i Argentina, mens de to andre og mindre ansette heter torrontés mendocino og torrontés sanjuanino.

På sitt beste gir torrontés aromatiske hvitviner med en knusktørr og lett bitter utgang kombinert med en frisk syre og en lett floral og sødmefull frukt. Vinene skal nytes unge og avkjølte, gjerne til sterkt krydret mat og småretter.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Høyden

Det er lurt å kjøpe utgavene fra vinmarker høyt over havet, hovedsakelig i Cafayate i Salta-regionen helt i nord. Her ligger noen av verdens mest høytliggende vinmarker, noen over 3000 meter over havet. Salta er et lite vindistrikt i søramerikansk målestokk og står for kun tre prosent av Argentinas beplantede areal. Plasseringen tilsier at man må opp i høyden for å lage god vin.

Og verdensrekorden er det Donalds Hess' vingård Colomé som har. Den 39.000 hektar store eiendommen i Salta har vinmarker som strekker seg til 3.300 meter over havet. Og er i tillegg en av Argentinas mest spennende vinprodusenter. Deres torrontés er tørr, floral og delikat med en frisk syre som gjør at den passer supert til asiatiske retter og sushi. Og duften, er som duften av sommer. For dem som lengter etter den.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.