Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Planter igjen. Luca Roagna har måttet plante om igjen vinmarkene sine de tre siste årene på grunn av vårfrost. Enn så lenge er det kun de unge stokkene som bukker under, mens de gamle har overlevd.

Planter igjen. Luca Roagna har måttet plante om igjen vinmarkene sine de tre siste årene på grunn av vårfrost. Enn så lenge er det kun de unge stokkene som bukker under, mens de gamle har overlevd.

Roagnas gylne årgang

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Luca Roagnas viner fra 2013 styrker hans posisjon som en av de beste vinmakerne i Piemonte.

Vinmakerne i Piemonte har slitt med vårfrost de siste årene. Fremover blir det mindre vin fra Roagna, særlig fra vinmarken Pajé. I tre år har Luca Roagna plantet på nytt, men hver vår har de nye plantene bukket under for frosten. Økt etterspørsel har ført til en markant prisstigning fra forrige årgang. Det er ikke Roagna alene om i Piemonte.

Familien Roagna har laget vin i Barbaresco siden midten av 1800-tallet. Luca, som er femte generasjon, overtok i 2001. Siden har kvaliteten på vinene økt hvert år, og i 2010 kunne han ta i bruk sin nye vinkjeller for første gang, noe som ga vinene et ekstra løft. Roagna har plotter i noen av de beste vinmarkene i Barbaresco, i tillegg til monopolvinmarken Rocche Pira. Fra 2013-årgangen har Luca Roagna to nye vinmarker i porteføljen. Fra vinmarken Faset som ligger rett ved Asili, kjøper han druer fra naboen.

Vinen Barolo di Barolo er en egen liten mark som tilhører familien til hans forlovede. Marken er egentlig en historisk og liten cru rett over Barolo by, men enn så lenge venter Roagna med å sette vinmarksnavnet på etiketten, siden dette er første årgang for vinen.

Instant Nebbiolo

Innhøstingen av Nebbiolo begynte 22. oktober 2013, en av de seneste på mange år. I 2013 var det en varm og flott september, en velsignet årgang med både struktur, eleganse og finesse. Den virker forbausende tilgjengelig nå, selv om den kan nytes i mange år fremover.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Roagnas gamle vinmarker og vinstokker gjør at selv modne druer får lav alkohol. Det er i 2013 en tydelig forskjell på hans vecchie viti-viner, som kommer fra de gamle vinstokkene som er mer strukturerte og tilkneppede enn de andre, som er åpne og føles drikkeklare allerede.

2013-årgangen slippes på Polets bestillingsutvalg fredag 2. november. Barbarescoen fra samme år kommer også i hyllene.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.