Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Emmanuel Reynauds viner er ettertraktet vare og forsvinner fort fra Polets hyller.

Emmanuel Reynauds viner er ettertraktet vare og forsvinner fort fra Polets hyller.

Slipper ettertraktet Chateauneuf-du-pape på Polet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ingen lager bedre vin i Sør-Rhône enn Ch. Rayas.

I dag slippes det en rekke viner i det som Polet kaller tilleggsutvalget. Dette er viner som finnes lite av, og ofte av velrenommerte og berømte produsenter, men som finnes så lite av at de ikke havner i Polets bestillingsutvalg eller nettbutikk.

Denne gang er det Rayas fra Châteauneuf-du-Pâpe som nok vil ryke raskest ut av lageret. Det til tross for at prisen har doblet seg siden i fjor.

Lavt utbytte

Rayas’ historie begynner i 1880, da Albert Reynaud ble døv i en alder av 45. Han måtte skifte yrke og valgte å bli vinbonde.

Sønnen Louis overtok i 1920 og startet med «hjemmetapping». Da Louis døde, arvet yngstesønnen, Jaques, Rayas og Fonsalette. Eldstesønnen arvet Domaine des Tours.

Jacques Reynaud rakk å lage en rekke berømte Rayas-årganger. Han laget vinene med et ekstremt lavt utbytte på 10–15 hektoliter per hektar, noe som ga smaksmessig avkastning. Da Jacques plutselig døde i 1997, uten arvinger, gikk Château Rayas og Fonsalette over til nevøen Emmanuel, som hadde styrt Domaine des Tours siden 1989.

Rayas’ næringsfattige og sandholdige jordsmonn skiller seg fra de karakteristiske, runde stenene man finner i vinmarkene i Châteauneuf. Det er en av grunnene til at vinstokkene ikke blir mer enn rundt 50 år her, ifølge Reynaud.

Av Rayas’ Châteauneuf-du-Pape lages det i overkant av 10.000 flasker i året, basert på druen grenache fra den 23 hektar store eiendommens eldste stokker.

Vinen ligger på 450, 600 og 3300 liters, gamle eikefat.

Vinen ligger på 450, 600 og 3300 liters, gamle eikefat.

Fonsalette lages det 10.000 flasker av i et normalår. Sistnevnte består av 50 prosent grenache, 35 prosent cinsault og 15 prosent syrah.

For alle som synes Rayas og Fonsalette blir for dyrt, byr Domaine des Tours på en av de beste Côtes du Rhône på markedet.

Den hemmelige butikken

Vinene må bestilles igjennom det lokale polutsalget eller ved å ringe til Polets kundesenter. Er disse allerede blitt utsolgt, så følg med på lageret til diverse Pol i begynnelsen av neste uke. For har noen butikker kjøpt dem inn, så havner dem i hyllene da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.