Alle varianter. En vinkjeller kan være alt fra noen flasker i matboden til et temperaturkontrollert rom med spesialsnekrede hyller. Slik som dette hos kultvinprodusent Ann Colgin i Napa Valley i California.

Alle varianter. En vinkjeller kan være alt fra noen flasker i matboden til et temperaturkontrollert rom med spesialsnekrede hyller. Slik som dette hos kultvinprodusent Ann Colgin i Napa Valley i California.

Slik bygger du opp din egen vinkjeller

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Drømmer du om egen vinkjeller? Her er 15 viner du kan begynne med.

En vinkjeller kan være så mangt. Et lite hjørne i matboden, et vinskap eller et eget rom. De færreste av oss har muligheten til å sette av et helt rom til lagring av flasker, men mange går rundt med en drøm om å ha en egen vinkjeller. En som man kan plukke flasker fra, flasker som har hvilt sin tilmålte tid til de er perfekt modne.

En start

Ofte har jeg fått spørsmål fra folk som vil begynne å samle på vin: Hvor skal jeg begynne, hva skal jeg kjøpe? Det er vanskelig å gi generelle svar, for det kommer an på hva man liker og ikke minst budsjettet. Det viktigste er at man finner ut hva man liker å drikke først. Det er ingen vits i å ha en kjeller full av Bordeaux-viner hvis man foretrekker burgundere. Drikker man nesten bare hvitvin, så kjøp hvitvin.

Man må også stille seg spørsmålet om hva man vil med kjelleren. Skal man ha glede av den i flere tiår fremover, eller er det for å fylle opp med gode flasker til neste ferie? Eller er det utelukkende viner innkjøpt i barnas fødselsår?

Lagringskabal

Mørkt og kjølig er den ideelle lagringsmåten for en flaske vin. Gjerne 8–12 grader, men det kan godt fungerer noen grader under eller over. Flaskene skal ligge slik at korken holdes fuktig, da en inntørket kork raskt slipper inn luft og vinen vil oksidere. Vinen skal også ligge stille uten noen form for vibrasjon.

Dette er lettest å oppnå i en underjordisk kjeller, i en matbod, i et kjølerom eller et vinskap. Har man ingen av delene, kan et avleggs kjøleskap brukes til man finner noe mer permanent, men ikke la flaskene ligge der i åresvis, da kjøleskap er litt for kaldt til at vinen får en normal utvikling, i tillegg til at det vibrerer litt.

Drikkevinen

Når ett eller flere favorittområder er bestemt, og du har funnet en egnet lagringsplass, er det viktig å sette seg inn i hvilke produsenter og årganger som egner seg for lagring. Det er ikke slik at alle vinprodusenter fra et område eller en årgang leverer gode viner. I tillegg kan det være lurt å handle inn litt «drikkevin», som er en rimeligere og god vin som ikke trenger lagring. Da slipper man å bli fristet til å åpne de dyrebare lagringsflaskene for tidlig eller i lystig lag langt på natt.

Det kan også være lurt å kjøpe mer enn en flaske av hver, så kan vinene nytes i flere etapper og år fremover. Er man derimot i tvil om man liker vinen, kan det være smart å kjøpe en flaske for å teste før man legger inn en bestilling på flere.

Jeg har plukket ut en liten startpakke med viner som kan lagres i alt fra fem til 30 år. De fleste av dem kan fint nytes nå, men vil også ha godt av lagring.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner