Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
DN har testet 31 av de totalt 40 beaujolaisene som kommer på Polet torsdag.

DN har testet 31 av de totalt 40 beaujolaisene som kommer på Polet torsdag.

Årets ferskeste vin er her

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Aldri før har Vinmonopolet sluppet mer beaujolais nouveau enn det de gjør torsdag.

Torsdag slippes det 38.178 flasker med beaujolais nouveau fra høstens druer. Det er et antall som er opp fra 25.326 flasker som ble sluppet i fjor. Men salget har gått opp og ned etter at Polet begynte å selge vinen som har fått kallenavnet bojo novo i 1983.

– Fra årtusenskiftet har salget av beaujolais nouveau ligget ganske stabilt, på mellom 11.000 og 15.000 liter. Fra 2012–2015 fikk salget en liten dupp, før det har tatt seg opp igjen de siste par årene. I 2018 ble det solgt mer beaujolais nouveau enn noen gang de siste 20 årene, sier Trond Erling Pettersen, som er kategorisjef på Vinmonopolet.

I 2009 var det 14 forskjellige beaujolais nouveau som ble sluppet på Polet. I år er det et rekordhøyt antall på 40 forskjellige.

Og en ting er klart, kvaliteten har steget, så har du ikke gjort det allerede så er det på tide å børste støv av den gamle klassikeren igjen. I en årrekke har vinbøndene i Beaujolais gitt verden en første smaksprøve på årets årgang. Det blir en liten førpremiere på hva vi kan vente oss fra 2019-årgangen i fremtiden. Vinen beaujolais nouveau er både elsket og hatet, men tradisjonen tro slippes den i morgen, som de har gjort hver tredje torsdag i november i 65 år.

Vinhøsten i Beaujolais startet ganske normalt i år den 10. september til tross for flere kraftige haglstormer i august som reduserte avlingen med gjennomsnittlig 25 prosent. Varme temperaturer om sommeren ga druene en bra modning, men regn og en kjølig høst frisket de ellers så delikate vinene opp igjen.

Vi har testet 31 av de totalt 40 beaujolaisene som kommer på Polet. Og småprodusentene er jevnt over på et høyt nivå til nouveau å være. Mens de store ligger fortsatt en hakk under, men så er de også rimeligere.

Selv om det meste som lanseres av beaujolais nouveau er av det høyst ordinære slaget, dukker det nå opp flere viner det kan være verdt å få med seg. Noen produsenter lager faktisk seriøs beaujolais nouveau. De gjærer blant annet vinene sine helt ut. Resultatet er en mer vellykket stil sammenlignet med de tradisjonelle vinene laget på maceration carbonique.

Disse vinene blir tilgjengelig i Polets nettbutikk på fredag. Men et utvalg blir tilgjengelig på en mengde polutsalg rundt om i landet ved åpning torsdag.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner