Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Bobler til nyttår. Gonet-Médeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, Legras St. Vincent 2008 og Fleury BN.

Bobler til nyttår. Gonet-Médeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut, Legras St. Vincent 2008 og Fleury BN.

12 småskala champagnefavoritter til nyttårsfeiringen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Noen av de beste champagnekjøpene kommer fra de minst kjente produsentene.

Nyttårsaften er den dagen i året vi drikker mest champagne. Hele 18 prosent av det årlige champagnesalget skjer i desember. Men til tross for at salget økte med over ti prosent fra 2017 til 2018 så blir de heller kostbare vinene fra regionen nord i Frankrike salgsmessig utkonkurrert av rimeligere prosecco og cremant. Og forbausende nok var det bare to champagner på listen over de 1000 mest solgte vinene på Polet i fjor. De kommer begge fra to store champagnehus, og det til tross for at det på Vinmonopolet vrimler med kvalitetschampagne fra ukjente småprodusenter.

David Vs

Goliat. Historisk sett er champagne blitt laget av de store berømte champagnehusene basert på innkjøpte druer. Dette fordi det var kun de etablerte husene som hadde kapital og muskler til å fremstille den sprudlende vinen. Men de siste tiårene har det vært en rask økning i små champagneprodusenter som ønsker å lage vin selv fremfor å selge unna druene sine. I Champagne finnes det 15.800 druedyrkere som eier 90 prosent av alle vinmarkene i vinregionen. Rundt 4000 lager sin egen champagne, mens resten selger druene sine til de 300 store champagnehusene. Paradoksalt nok så står disse 4000 småprodusentene for bare 19,5 prosent av den totale produksjonen av bobler i regionen som i et normalt år er 270 millioner flasker.

Les også: Geniet i Barbaresco

Noen av de beste champagnekjøpene på Polet blir laget av småprodusentene, men siden antall flasker både er begrenset og ettertraktet, er det ikke alltid de beste er å finne i hyllene.
Jeg har plukket ut mine 12 favoritter som er inne i hyllene på fem eller flere polutsalg.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.