Vinprodusent Bruno Giacosa er død

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Men etterlater seg en legendarisk vinarv.

Bruno Giacosa var en av Piemontes aller mest berømte og anerkjente vinprodusenter.

Bruno Giacosa var en av Piemontes aller mest berømte og anerkjente vinprodusenter.

Den verdensberømte piemontesiske vinprodusenten Bruno Giacosa døde mandag morgen, 88 år gammel, bekrefter den norske importøren. Vinlegenden Giacosa startet sin karriere som 13-åring i 1944. Det var krig og Piemonte ble bombet, deriblant Alba hvor han gikk på kostskole. Faren kom og hentet Bruno og gjemte ham i vinkjelleren.

«Og der har jeg blitt siden», har Bruno Giacosa tidligere uttalt. Han hadde et stort ønske om å bidra til familiebedriften, kunnskapstørsten var stor, og han ønsket å forstå prosessene som ga de forskjellige resultatene. Etter hvert har han også blitt svært detaljstyrt og har satt seg fore at han skal ha de beste vinmarkene, den beste frukten, det beste treverket, alt for å lage de beste vinene.

Bruno Giacosas vineri i Neive har et beskjedent ytre.

Bruno Giacosas vineri i Neive har et beskjedent ytre.

Kvalitetsstreng

Ingenting ble overlatt til tilfeldighetene, og hvis kvaliteten på vinene ikke nådde opp til ønsket standard, deklassifiserte han dem eller solgte dem videre. 2006-årgangen er i så måte meget spesiell, fordi Giacosa valgte å forkaste hele produksjonen av Barolo og Barbaresco og solgte den videre til en annen tapper.

Brunos far eide ingen vinmarker, han kjøpte kun frukt fra andre dyrkere, noe han var veldig god til. Også denne egenskapen hadde Bruno arvet fra sin far, og først i 1982 kjøpte Giacosa sin første vinmark, den ettertraktede Falletto-vinmarken i Serralunga. Siden ble det flere vinmarker.

I 2006 fikk Bruno Giacosa slag, og det var lenge uvisst om han ville vende tilbake til vineriet og arbeidet han elsket. Han kom seg på mirakuløst vis, og i 2008 var han tilbake i arbeid. I mai 2011 kom ønologen Dante Scaglione, som jobbet for Giacosa fra 1990 til 2006, tilbake til som husets ønolog. Mange av de daglige oppgavene har blitt overtatt av Brunos datter Bruna, som nå overtar firmaet etter pappa Bruno.


Les mer om vinene hans som er tilgjengelig på Vinmonopolet:

* (Vilkår)

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner