Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Allsidige Rhône

Tekst
Tain l´Hermitage er en av Rhône-dalens vinmessig viktigste byer Foto:

Tain l´Hermitage er en av Rhône-dalens vinmessig viktigste byer Foto:

Vårnyhetene: Ti forskjellige røde druer og et titalls vinappellasjoner. Rhônedalens rødviner er alt annet enn uniformerte.

Det kan være vanskelig å orientere seg i Rhône-dalen som starter i Lyon og beverger seg sørover side om side med elven med samme navn helt til den møter Marseille. Langs ruten ligger den ene vinappellasjonen (appellasjon betyr egentlig "navn", betegnelsen brukes om lovregulerte vinområder) etter den andre som alle med noen få unntak er dominert av røde viner.
Mens det er druen syrah som er den mest plantede i nord er det grenache som regjerer i sør. Innimellom finner man i tillegg åtte andre mindre kjente druer som er med på å gi rødvinene fra Rhône sitt særpreg.

Her er oversikten som kan gjøre deg litt mer kjent med Rhône samt vårens nyheter.

Røde druer i Rhône-dalen

Calitor – Beskjeden og nærmest glemt rød drue. 

Cinsault – Rød drue som tåler varmt klima godt. Plantet i Sør-Rhône.

Counoise - Rød blandingsdrue i Châteauneuf-du-Pape, som gir viner med pepperkarakter og tydelig syre.

Grenache – En av verdens mest beplantede druer, som er mye utbredt i Sør-Rhône, da særlig i appellasjonene Gigondas og Châteauneuf-du-Pape. Druestokkene har evnen til å bli svært gamle. Lager flotte røde viner både med syre, struktur og høy alkohol. Heter garnacha i Spania og cannonau på Sardinia.

Marselan – En rød krysning av cabernet sauvignon og grenache. Lite dyrket.

Mourvédre – Internasjonal rød drue som heter monastrell i Spania og som blir brukt som blandingsdrue i Châteauneuf-du-Pape. Lager kraftige og tanninrike viner med høy alkohol.

Muscardin – Sjelden rød blandingsdrue i Châteauneuf-du-Pape, plantet på bare 0,4 prosent av appellasjonens areal. Lager rødvin med høy syre og moderat tannininnhold.

Syrah – Rhônes store røde drue også kalt shiraz i den nye verden, som er en krysning mellom mondeuse blanche og dureza. Lager kraftige, mørke og fruktige røde viner og er en av verdens mest plantede druer. I sør fremstår den som blandingsdrue, mens i nord står den alene i de beste vinene.

Terret Noir – Rød blandingsdrue i Châteauneuf-du-Pape med mørkt drueskall. Bare 190 hektar er dyrket i Frankrike totalt. Lager lette røde viner med tydelige tanniner.

Vaccarèse – En av Châteauneuf-du-Papes røde blandingsdruer som også blir kalt brun argenté eller camarèse. Pepperaktig og tanninrik på smak.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner