Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kjellerpåfyll fra Piemonte

Tekst

Januarnyhetene: 2010-årgangen i Piemonte har gitt noen dype og sturkturerte viner som vil utvikle seg godt i kommende tiår.

I Barolo har 2010-årgangens kjølige og lange vekstsesong har resultert i rike og strukturerte viner med en flott aromaprofil og en dyp og detaljert frukt. Årgangen var kjøligere enn både 2009 og 2011, og flere produsenter vi har snakket med forteller om små nebbiolo-druer, noe som forklarer årgangens markerte tanniner.

Haglbygene i Serralunga d’Alba i april, La Morra i mai og Barbaresco i juni reduserte avlingene for flere produsenter, i tillegg ødela regnbyger under blomstring for andre. Massolino i Serralunga d´Alba reduserte avlingene med 40 til 50 prosent. En kjølig og tidvis regnfull vår og sommer (bortsett fra en varm avslutning på juli) ble avlastet av en varm og tørr september og oktober i deler av Piemonte. Perfekt for den sent modnede nebbiolo-druen. Det er imidlertid forskjell på de ulike kommunene, og vinene fra Barolo presterer generelt bedre enn de fra Barbaresco.

- Det er vanskelig, sier Aldo Vacca fra Produttori di Barbaresco. Folk tenker at Barolo og Barbaresco har like årganger, men sånn er det ikke. Regn på høsten gjorde at vinene fra 2010-årgangen mangler noe dybde og struktur i Barbaresco. Det er en god og klassisk årgang for oss, men ikke fantastisk sammenlignet med de siste årgangene som har vært veldig gode.
- Det er en årgang som for 20 år siden, forteller Gaia Gaja, datter av Angelo Gaia og arvtager av en beryktede Gaja-eiendommen i Barbaresco.
- Den største kvalitetsforskjellen ligger i vinmarkenes eksponering, hvor de vendt mot sør er de beste, hvordan dyrkeren har arbeidet i vinmarkene og hvor mye grønn innhøsting som er gjort.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner