Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Årets ferskeste vin

Tekst
Et utvalg av årets fargerike flasker med beaujolais Foto: Sigurd Fandango

Et utvalg av årets fargerike flasker med beaujolais Foto: Sigurd Fandango

12780 flasker med Beaujolais Nouveau 2015 er lansert rundt om i landet.

Tradisjonen tro lanseres beaujolais nouveau hver tredje torsdag i november. Vinen som skapte furore og lange køer på 80-tallet, men som nærmest har vært glemt de siste årene, har fått en renessanse. Kvalitetsnivået har steget, og det er kanskje på tide å børste støv av en gammel klassiker igjen. Om ikke annet for å få en liten forpremiere på hva vi kan vente oss fra 2015-årgangen i fremtiden.

Lite, men godt. En varm og lang sommer i 2015 ga modne og sødmefull druer, men mye lavere innhøstning enn det som er normalt i regionen. Resultatet er fyldigere viner med noe høyere alkohol enn det som er normalt, og langt færre flasker produsert. I Beaujolais rapporterer flere av bøndene om avlinger med 40 prosent mindre druer enn normalt i 2015.

Årets beaujolais nouveau -lansering blir nok feiret mindre enn vanlig, Paris-terroren tatt i betraktning. Paradoksalt nok har Charlie Hebdo-tegneren, Maurice Sinet, under pseudonymet Siné tegnet Château Cambons etikett i år. 

Les også: Uforglemmelig beaujolais

Selv om det meste som lanseres av beaujolais nouveau er av det høyst ordinære slaget, dukker det nå opp flere viner det kan være verdt å få med seg. Noen produsenter lager faktisk seriøs beaujolais nouveau. De gjærer blant annet vinene sine helt ut. Noe som gir en mer vellykket stil sammenlignet med de tradisjonelle vinene laget på Maceration Carbonique.

Beaujolais Nouveau lanseringen 2015 Foto: Vinmonopolet

Beaujolais Nouveau lanseringen 2015 Foto: Vinmonopolet

Disse vinene lanseres i morgen tidlig. Kilde: Vinmonopolet

 

Disse vinene er ikke tilgjengelig på polets nettbutikk, og er ikke mulig å bestille. Men et utvalg blir tilgjengelig på en mengde polutsalg rundt om i landet ved åpning i morgen.

 

Les også: - Økologisk er den eneste måten å lage vin på

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.