Far og sønn med legendarisk beaujolais

Tekst

Far og sønn Thévenet lager bare to viner. Til gjengjeld er de legendarisk gode.

Jean-Paul Thevenet og sønnen Charly lager hver sin fabelaktige vin i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen

Jean-Paul Thevenet og sønnen Charly lager hver sin fabelaktige vin i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen

Midt i vinmarken, mellom Beaujolais' berømte landsbyer Morgon og Régnié ligger Jean-Paul Thévenets beskjedne vingård.
En murbygning som både huser vineri og bolig er omgitt biler og tomme vinkasser. Her er det kjemisk fritt for messingskilt og pryd. Lite skulle tilsi at stor vin ble til akkurat her.
For selv om han bare lager 2000 kasser vin i året er den lavmælte vinmakeren regnet som en av regionens store sønner.
Som tredjegenerasjons vinmaker lager Jean-Paul Thévenet i dag sammen med sin sønn Charly to av regionens beste viner.

«The gang of four»

- På 80- og 90-tallet sa de at vinene våre skulle drikkes med en gang, før det ble beaujolais alltid lagret, sier Jean-Paul Thévenet og rister på hodet.
Det måtte vi gjøre noe med.

Sammen med de tre andre vinprodusentene Marcel Lapierre, Jean Foillard og Guy Breton var Thévenet tidlig ute med å skape en motpol til det som var 1980-tallets berømte Beaujolais Noveau. «The gang of four», som de ble kalt, var inspirert av den tradisjonelle vinprodusenten Jules Chauvet. De kuttet ut gjødsel og insektsmidler i vinmarken, samtidig som de begynte å bruke gamle vinifikasjonsteknikker. Samtidig innførte de utsortering av usunne druer og minimal bruk av svovel. Filtrering av vinene ble også kuttet ut.

Resultatet ble en Morgon ingen hadde sett maken til tidligere. Fyldigere, med en dypere konsentrasjon og et mer markant druepreg. Det var langt unna deres kommersielle lillebror Beaujolais Nouveau, som smakte mer av banan og tutti-frutti enn vin.  

- Du vet, Morgon er den mest komplekse cruen i Beaujolais, sier en stolt Jean-Paul Thévenet.

Uforglemmelig beaujolais

Klokkeklar frukt

Håndinnhøstede druer fra 70 år gamle vinstokker blir kjølt ned i et døgn før de puttes på tank i 15 dager før pressing. Gjæringen blir ferdig i 6-8 år gamle eikefat. Der ligger vinene i 12-15 måneder før de blir tappet på flaske.

Totalt deler far og sønn fem hektar vinmark. Mens far Jean-Paul lager delen i Morgon, har sønnen Charly laget Régnié siden 2008.

Etter at Charly slo seg sammen med faren har de to tatt vinene til et nytt nivå. Druene blir dyrket etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Det har resultert i lekre, saftige og klokkeklare viner som bare noen ytterst få kan klare å matche i Beaujolais. Nå er både far og sønn Thévenets viner tilgjengelig på Polets bestillingsutvalg i den kjølige og lekre 2014-årgangen.

Den beste påskepappen

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner