Vinkatastrofe i Østerrike

Tekst
Både frost og hagl har herjet med vinmarkene i Europa i år. Sånn ser en vinmark ut etter en haglskur. Foto:  AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG.

Både frost og hagl har herjet med vinmarkene i Europa i år. Sånn ser en vinmark ut etter en haglskur. Foto: AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG.

De satte inn helikopter for å blåse vekk den kalde luften. De tente bål mellom vinrankene. Men ingenting hjalp.

Vårfrost og hagl har preget vinåret 2016 så langt i Europa. Titusenvis av hektar med vinmark led kraftig da vårfrosten slo til i månedsskiftet april/mai, etterfulgt av hagl både i juni og i juli. Verst var det i Burgund og Østerrike.

Perlende sommerbobler

I den østerrikske vinregionen Weinviertel ble opp mot 40 prosent av vinmarkene frostskadet, i Wachau opp mot 90 prosent og i Kamptal 40 prosent. Mens Carnuntum har mistet 60 prosent av vinmarkene til vårfrosten er det verst i Burgenland som har mistet mellom 70 til 90 prosent av avlingen i 2016, rapporterer Austrian Wine.

Tente bål i vinmarkene

- Det var veldig mildt i mars, så vinstokkene var tidlig ute i år, da er det ekstra ille å få frost. Men da vi skjønte at det ville bli kaldt, gikk vi sammen med 14 andre vinprodusenter og leide inn to helikoptere for å sirkulere den kalde luften, forteller Hans-Peter Topf, femte generasjon vinmaker fra Topf i Kamptal.

- Det fungerte bare i noen dager. Når temperaturen gikk ned til åtte minusgrader, måtte vi tenne bål i vinmarkene og håpe på det beste. Men det ser ut som vi har mistet rundt ti hektar med vinmark, som er rundt 20 prosent av våre vinmarker.

– Bedre enn Peppe's men langt fra Italia

Velkjente produsenter for oss her hjemme, som Langmann, rapporterer om å ha mistet nesten alle druene i 2016 som følge av frosten i slutten av april.

Nå har 2015-årgangen så smått begynt å komme fra Østerrike, full av gode og rimelige vinkjøp. En mager trøst da det ser ut som man må se langt etter dens etterfølger.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner