Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Budsjett-Bordeaux

Tekst
Den vakre landsbyen St. Emilion i Bordeaux er på Unescos verdensarvliste. Her i fra kommer vinene fra La Fleur Morange. Foto:

Den vakre landsbyen St. Emilion i Bordeaux er på Unescos verdensarvliste. Her i fra kommer vinene fra La Fleur Morange. Foto:

Januarnyhetene: Et knippe Bordeaux-viner som passer til januarøkonomien.

 

Årgang 2011

Snakk om å hoppe etter Wirkola, 2011 er en årgang som var dømt til å havne i skyggen etter 2009 og 2010. Året hadde værmessige utfordringer som hagel og hetebølger i juni, regn i juli mens august og september var kjølige. Årgangens vinnere finnes på østsiden hvor merlot-druen viser lagringspotensial med strukturerte og tanninrike viner i St.Emilion og Pomerol.  På vestsiden varierer kvaliteten mer, de beste slottene har laget klassiske og strukturerte viner med lavere alkohol, men ingen av dem vil ha den innsmigrende frukten som 2009 og 2010. 2011 er en årgang som vil modnes tidligere, og en årgang som vil bli betydelig rimeligere og enklere å få tak i enn de to foregående årene. Nå som 2011 har kommet på markedet er vinenen mer oppfløftene enn først antatt. De er åpner og tilgjengelige med et klassisk tilsnitt, selv om det ikke er helt på høyden med 2010.

Årgang 2010

Enda et historisk godt år for Bordeaux. Noe sammenligner årgangene 2009 og 2010 med 1989 og 1990, men sannheten er at de begge overgår de sistnevnte. 2010, som 2009 blir sammenlignet med de helt store gjennom tidene, og blir av flere regnet som hakket over 2009. 2010 er mer strukturert og konsentrert enn 2009, den har mindre alkohol og mer syre i tillegg til en enorm fylde og lengde. Vekstsesongen var lang, med en varm og tørr høst, og sen innhøsting som varte til ut i oktober. Utbytte i vinmarkene var generelt lavt.

Dette er en årgang som er vanskelig å smake som ung, i motsetning til 2009, og definitivt en årgang som trenger tid i kjelleren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.