Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gode vinkjøp fra Bordeaux

Tekst
Den vakre landsbyen St. Emilion i Bordeaux er på Unescos verdensarvliste Foto:

Den vakre landsbyen St. Emilion i Bordeaux er på Unescos verdensarvliste Foto:

Nå er det flere rimelige og gode Bordeaux-viner å få kjøpt på Polet.

Vinmonopolet har i november lansert en rekke andre og tredjeviner fra Bordeaux i sin bestillingsliste, og i tilleggsutvalget. Flere av disse til en svært hyggelig pris.

Nærmest alle toppslott i Bordeaux har noe som heter andrevin, noen ganger tredje og fjerdevin også. Dette er viner som ikke er funnet gode nok til å være med i toppvinen til slottet, eller de kommer fra en egen vinmark på eiendommen. Noen av disse står ofte godt på egne ben ved siden av toppvinen. 

Uforglemmelig beaujolais 

2012-årgangen. Flere av Bordeauxs topp-slott lanserer nå sine 2012 viner i bestillingslisten.

2012 var et nytt utfordrende år som startet med en kald og våt begynnelse på vekstsesongen. Det resulterte i ujevn blomstring og reduserte avlinger. Etterfulgt av den kjølige begynnelsen kom en lang tørr periode som stresset plantene og førte til stedvis ujevn modning. Fra slutten av september til slutten av oktober falt regnet tungt og bidro til fare for råte i vinmarkene. Flere dyrkere var dermed nødt til å plukke sine druer under ugunstige forhold.

Produsenter som ikke har vært redde for lave avlinger og som vært dyktige i sorteringsarbeidet har likevel skapt viner med en tett og nyansert frukt med moderate alkoholnivåer og faste tanniner.

Ny rekord på vinauksjon 

2011-årgangen. April var den nest varmeste registrert siden 1900, og mai fortsatte varm og tørr – noe som førte til en tidlig blomstring. Den første halvdelen av vekstsesongen 2011 var blant de varmeste i løpet av de siste 60 år, og kom sammen med lite nedbør. Tørken i vinmarkene ble forverret etter en intens varmeperiode i juni og flere produsenter opplevde blant annet svidde druer.

Men når året normalt sett går inn mot sin varmeste periode, skjedde det motsatte i Bordeaux 2011. Juli var en av de kaldeste og tørreste i løpet av de siste 30 år. Utover høsten kom varmen og det gode været tilbake, men en voldsom storm rammet nordre Medoc den 10.september og fikk flere slott til å begynne innhøstingen tidligere enn først antatt.

Innhøstingen i Bordeaux 2011 er sammen med 1893 den tidligste i historien og flere slott har notert sine laveste avlinger noensinne. Andre må tilbake til 1961 for å finne tilsvarende tall. Produsenter som har kjørt en hard linje i sin utvelgelse - har skapt viner med intens kjølig frukt og stor konsentrasjon. Vinene har ikke den samme aromatiske dybden som i 2010, men med sin flotte struktur - kan dette vise seg bli noen av de sikreste Bordeaux-kortene i tiårene som kommer.

Årets ferskeste vin kommer i dag 

2010-årgangen. Den beste årgangen for rød bordeaux siden 1961 er det blitt kalt. Men det er bare å stålsette seg for dette kommer til å ta tid.

Årgangen er på mange måter en El Niño-årgang, preget av ekstremvær.

Et lavtrykk dannet seg over den engelske kanal og førte til store nedbørsmengder i november-desember året før, og i begynnelsen av året. De store grunnvannsreservene skulle være helt avgjørende for årgangens kvalitet.

Foruten noen regnskyll i mars og en regnfull juni, var resten av 2010 preget av tørke og varme. Kalde netter i juli og august førte til høye syrenivåer. Den dype og detaljerte frukten disse vinene har, sammen med den høye syren og ekstreme tannin kvaliteten forteller oss at dette er viner det er verdt å vente på. For de tålmodige vil ventetiden bringe fantastiske opplevelser i glasset.

 

Hvordan kjøpe vin igjennom Vinmonopolet

Basisutvalget: Dette er viner som Vinmonopolet har valgt ut til å være i det faste hyllesortimentet. Disse er delt i syv kategorier, hvorav kategori en er tilgjengelig på alle polutsalg, mens kategori syv bare er å finne i de største butikkene. Hvilke viner som er i hyllene i ditt lokale Pol, bestemmes av hva slags kategori butikken er. Det er seks basislanseringer i året. Da kommer det nye viner inn i hyllene. Det finnes rundt 700 forskjellige viner i hyllene på et vanlig bypol.

Bestillingsutvalget: 16.730 forskjellige varer kan bestilles i Polets nettbutikk. Her kan du velge å få varene levert på døren eller på et Vinmonopol. Du kan også bestille disse varene på ditt lokale pol.

Tilleggsutvalget: Produktene i tilleggsutvalget listeføres ikke i polets nettbutikk. Disse vinene kan nå bestilles igjennom det lokale polutsalget, og ikke gjennom importøren som tidligere. Flere og flere viner, som bare finnes i et begrenset antall flasker, havner her. Man kan bestille det antall flasker man ønsker.

Spesialbestilling: Enktelte ettertraktede viner kan kun kjøpes som spesialbestilling. Kunden må her ta direkte kontakt med importør og avtale bestilling. Utlevering skjer via Vinmonopolet.

Spesialbutikk: Vinmonopolet har syv spesialbutikker. Disse er Aker Brygge og CCVest i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen, Valentinlyst i Trondheim, Sandefjord, Hamar og  Sandnes Sentrum. Her finnes varer som ikke finnes i Vinmonopolets nettbutikk. Disse vinene blir hovedsakelig lansert igjennom seks temalanseringer i året. I tillegg kommer det små nyheter underveis. De aktuelle vinene kan bare kjøpes her, og ikke sendes til andre Pol.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.