Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Har du ikke kjelleren full av moden bordeaux-vin har du sjansen nå

Tekst
Å ha kjelleren full av moden Bordeaux er ikke alle forunt. Her hos Ch. Margaux i Bordeaux. Foto:

Å ha kjelleren full av moden Bordeaux er ikke alle forunt. Her hos Ch. Margaux i Bordeaux. Foto:

Septembernyhetene: I morgen lanseres det noen perfekt modne utgaver i tillegg til helt ferske flasker til lagring. Les anmeldelsen av 48 nyheter fra Bordeaux her.

Flere av Bordeauxs topp-slott lanserer nå sine 2012 viner i bestillingslisten. En årgang som ikke bare er skapt for et liv i kjelleren, men har bidratt til at noen av regionens beste viner kan nytes allerede i sin ungdom.

2012 var et nytt utfordrende år som startet med en kald og våt begynnelse på vekstsesongen. Det resulterte i ujevn blomstring og reduserte avlinger. Etterfulgt av den kjølige begynnelsen kom en lang tørr periode som stresset plantene og førte til stedvis ujevn modning. Fra slutten av september til slutten av okotber falt regnet tungt og bidro til fare for råte i vinmarkene. Flere dyrkere var dermed nødt til å plukke sine druer under ugunstige forhold.

Produsenter som ikke har vært redde for lave avlinger og som vært dyktige i sorteringsarbeidet har alikevel skapt viner med en tett og nyansert frukt med moderate alkoholnivåer og faste tanniner.

Les mer: Det bugner av fantastiske vinnyheter fra Piemonte i polets bestillingsliste på fredag

Våren kom tidlig til Bordeaux i 2011. April var den nest varmeste registrert siden 1900, og mai fortsatte varm og tørr – noe som førte til en tidlig blomstring. Den første halvdelen av vekstsesongen 2011 var blant de varmeste i løpet av de siste 60 år, og kom sammen med lite nedbør. Tørken i vinmarkene ble forverret etter en intens varmeperiode i juni og flere produsenter opplevde blant annet svidde druer.

Men når året normalt sett går inn mot sin varmeste periode, skjedde det motsatte i Bordeaux 2011. Juli var en av de kaldeste i løpet av de siste 30 år og sårt savnet nedbør kom som en vitamininnsprøyting for mange dyrkere. For andre kom det alt for sent og alt for lite. Dyrkere som hadde fått to vidunderlige og enkle årganger i fanget - stod nå ovenfor en rekke vanskelige valg som alle innebar intenst arbeid og presis utvelgelse i vinmarkene. Utover høsten kom varmen og det gode været tilbake, men en voldsom storm rammet nordre Medoc den 10ende september og fikk flere slott til å begynne innhøstingen tidligere enn først antatt.

Innhøstingen i Bordeaux 2011 er sammen med 1893 den tidligste i historien og flere slott har notert sine laveste avlinger noensinne. Andre må tilbake til 1961 for å finne tilsvarende tall. Produsenter som har kjørt en hard linje i sin utvelgelse - har skapt viner med intens kjølig frukt og stor konsentrasjon. Vinene har ikke den samme aromatiske dybden som i 2010, men med sin flotte struktur - kan dette vise seg bli noen av de sikreste Bordeaux-kortene i tiårene som kommer.

El Niño-årgangen. Den beste årgangen for rød bordeaux siden 1961 er det blitt kalt. Aldri tidligere har vi opplevd en årgang hvor vinene på et tidlig tidspunkt viser en slik uforløst kvalitet som det vi ser fra 2010-årgangen. Men det er bare å stålsette seg for dette kommer til å ta tid.

Årgangen er på mange måter en El Niño-årgang, preget av ekstremvær.
Et lavtrykk dannet seg over den engelske kanal og førte til store nedbørsmengder i november-desember året før, og i begynnelsen av året. De store grunnvannsreservene skulle være helt avgjørende for årgangens kvalitet.

Foruten noen regnskyll i mars og en regnfull juni, var resten av 2010 preget av tørke og varme. Kalde netter i juli og august førte til høye syrenivåer. Den dype og detaljerte frukten disse vinene har, sammen med den høye syren og ekstreme tannin kvaliteten forteller oss at dette er viner det er verdt å vente på. For de tålmodige vil ventetiden bringe fantastiske opplevelser i glasset.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.