Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Montilles delikate røde

Tekst
Etienne de Montille Foto: Sune Eriksen

Etienne de Montille Foto: Sune Eriksen

Mainyhetene: Å komme etter 2010 og før 2012-årgangen er ikke enkelt. Men blant gode produsenter som Domaine de Montille skuffer ikke 2011.

Mellomårgangen 2011 var den tredje i det nye århundret hvor de første druene ble plukket så tidlig som i august, og mange dro tidlig i vekstperioden paralleller til varme årganger som 2003 og 2007.

Is i magen. Men en tørr og varm vår, spesielt en varm april og juni måned, skiftet gradvis over til en kjølig begynnelse av sommeren, og de siste tre ukene av juli var både kjøligere og våtere enn normalt.

August begynte solrikt og varmt, men tidvis mye nedbør i perioden 3.-8. august og igjen 12.-15. august, resulterte i at noen rødvinsmarker fikk problemer med råte. Uken etter var både varm og fuktig, noe som skapte bekymring før temperaturen falt igjen på onsdag 24. august. Med dårlige værmeldinger for de kommende dagene ble det igangsatt plukking i risikoutsatte områder og i vinmarker som var tidlig ute. Solen kom derimot tilbake på søndag 28. august, og denne gang med lavere temperaturer. Det gode været fortsatte utover den neste uken og resulterte i gode forhold. Bakken tørket opp tilstrekkelig til at druene som ble plukket i denne perioden i all hovedsak var av god kvalitet.

Produsentene med is i magen, og de som beregnet innhøsting dagene sine riktig, har produsert delikate og fokuserte pinot noir viner. Uten strukturen for veldig lang lagring, men mange av vinene vil være fantastiske å drikke allerede i ung alder. De hvite fra Côtes de Beaune er også åpne og tilgjengelige. Perfekte å nyte nå for de som venter på at de mer kompakte 2010-utgavene kommer seg i kjelleren.

Vinadvokaten. Familien Montille har vært i Burgund i generasjoner. De har alltid vært advokater, med en vingeskjeft på si. Tidligere eide familien og flere og store vinmarker i Côte de Nuits som ble solgt til fordel for andre investeringer på 18 og 1900-tallet.

Da den unge Dijonbaserte advokaten Hubert de Montille overtok familieforetaket i 1951 var vinmarksarealet krympet til bare 2,5 hektar. Produksjonen var da for det meste solgt i bulk til de store negocianthusene i Beaune.

Men Hubert hadde andre planer og kjøpte opp ytterligere fire hektar vinmark i Pommard og nærmest det han kunne komme over i Volnay. I 1959 hadde Hubert feilkalkulert mengden av sukker han skulle chaptalisere vinen med og den endte kun på 11,5 prosent alkohol. Han oppdaget etter noen år at den vinen utviklet seg mye bedre enn de andre. Og dermed endret Hubert domainets politikk og bestemte at chaptalisering, det var ikke noe for ham.

Vinene han lagde ble etter hvert berømt for å være udrikkelige som unge, men fantastiske etter 20 år.

- Jeg ønsker å endre det, forteller Etienne de Montille. Jeg vil at vinene også skal kunne drikkes som unge.

Kjøper seg opp. Etienne er også utdannet advokat, og har arbeidet som investeringsadvokat i banker i Paris og i Øst-Europa. Han begynte å jobbe med pappa allerede i 1983, men returnerte til Burgund for alvor i 1989. Dette førte til fullt ansvar for vinene fra 1995-årgangen og eier fra 2001-årgangen.

I 2005 kjøpte han sammen med Jacques Seysses, Domaine Charles Thomas i Nuits-Saint-Georges, som de delte mellom seg. Med dette fikk Etienne vinmarker i Côte de Nuits som Clos de Vougeot og Malconsorts samt Corton i Côte de Beaune. Totalt eier nå familien 20 hektar.

Siden 2002 har alle vinmarkene blitt underlagt biodynamisk dyrking.

- Jeg liker å bruke hele drueklasene, og har tatt noen sjanser, i noen årganger kan jeg gjøre det 100 prosent, mens i andre bare litt, forteller han.

- Vi prøver også å ha et lite bibliotek med viner fra hver årgang, sånn at vi har muligheten å slippe modne viner på markedet fra tid til annen.

Lagrer godt. Vinene herfra har kanskje det klareste og reneste pinot utrykket i hele Burgund samtidig som de fortsatt lagrer nærmest uendelig lenge. Enkle appellasjoner fra den middelmådige årgangen 1976 er i dag fortsatt unge.

Etienne og hans søster Alix har sammen dannet negocianten Deux Montille, de holder til i en 200 år gammel kjeller Meursault som de kjøpte i 2003. Der lager de for det meste hvitvin som Alix har ansvaret for, samt noe rødvin som er Etiennes område, alt basert på innkjøpte druer.

- Jeg elsker å jobbe med min søster, vi har vidt forskjellige egenskaper, hun er et skikkelig kvinnfolk og er mye mer kompromissløs enn meg, man trenger den egenskapen som man skal lage god hvitvin, sier Etienne de Montille. Sammen styrer de familieforetaket, etter at pappa Hubert de Montille døde i november i fjor. I tillegg kjøpte Etienne De Montille Château de Puligny-Montrachet i 2012.

Nå er Domaine de Montilles viner fra 2011-årgangen tilgjengelig i polets bestillingsutvalg, sammen med en rekke andre røde godbiter fra området.


 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner