Pascal Clément fortsetter å imponere i Burgund

Tekst
Erfaren. Pascal Clément startet for seg selv etter å ha jobbet for flere prominente vinmakere i hjemregionen Burgund. Foto: Sune Eriksen

Erfaren. Pascal Clément startet for seg selv etter å ha jobbet for flere prominente vinmakere i hjemregionen Burgund. Foto: Sune Eriksen

Ifjor kom de første vinene fra Pascal Clément, en av Burgunds nye og svært lovende vinprodusenter til Norge. Allerede da, to år etter oppstarten, kunne en tydelig se Cléments elegante vinstil drevet av en ren og presis frukt, støttet opp av balanserte tanniner og forsiktig bruk av eik. Så hadde han da også arbeidet fire år i kjelleren til en av regionens mest legendariske vinprodusenter, Jean-François Coche-Dury.

Nå har det kommet flere viner fra Pascal Clément som startet sitt lille foretak i en kjeller fra 1850, i Burgund-landsbyen Savigny-lès-Beaune i 2012.

– Å arbeide for Jean-François Coche-Dury er høydepunktet på cv-en min, sa Clement til Smak ifjor.

– Coche-Durys besteforeldre var fortsatt der da jeg jobbet der. De lærte meg utrolig mye.

Kjøper frukt

Clément vokste opp i en vinmakerfamilie i Beaune, hovedsetet i Burgund. Familien eide vinmarker både i Beaune, der faren kom fra, og Pommard, som var morens hjemsted.

Familens vinmarker er derimot solgt unna, og Clément kjøper alle druene, da han ikke har råd til å kjøpe noen vinmark. I stedet leier han et halvt hektar i Savigny-lès-Beaune som han selv jobber i. Men etter å ha bodd hele livet i Burgund, har Clément gode kontakter.

Hvem han kjøper sine druer av, vil han derimot ikke røpe. Men han sier så mye som at han stort sett kjøper druer dyrket etter biodynamiske prinsipper, og at han ikke bryr seg nevneverdig og biodynamisk sertifisering.

Ut på tur

Clément fant ut at det var på tide å starte for seg selv etter å ha jobbet for Coche-Dury og Chanson i en årrekke. Men først bar turen til New Zealand og verdens sørligste vinområde, Central Otago. Han ville se hvordan andre laget vin av pinot noir og chardonnay. Etterpå startet han for seg selv.

Hans første årgang under egen etikett var 2012. Et vanskelig år å starte opp da dette var et år med svært lave avlinger.

2013 skapte helt andre utfordringer:

– Det er en årgang med veldig mye melkesyre i vinene. Derfor endte jeg med å stoppe den malolaktiske gjæringen i mine hvite viner. Det er ikke vanlig i Burgund, men jeg vil ha ryggrad og syre i vinene mine, og det var det lite av i 2013.

19 forskjellige appellasjoner har Pascal Clément på repertoaret, fra Rully i Sør-Burgund til Chambolle og Gevrey i nord.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner