Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Beste Burgund-årgang siden 2010

Tekst

Vin fra Burgund har aldri vært dyrere, men så får også den beste 100 poeng.

Torsdag lanseres 22.816 flasker av 514 forskjellige burgundere i Vinmonopolets syv spesialbutikker. Mesteparten er 2013-årgang, men en rekke tidligere lanserte viner fra 2012 er relansert sammen med 2012-årgangen fra Domaine de la Romanée-Conti.

 

Dyre dråper

Den nærmest eksplosive prisstigningen Burgund-viner har hatt de siste årene, gjør det vanskelig å finne gode kjøp. En rekke små avlinger og økt etterspørsel og popularitet har gjort prisene høyere enn noensinne.

Når en Bourgogne Blanc koster 400 kroner og en Savigny-les-Beaunes 700, kan man si Lamarches strålende Echezeaux og Duroches Latricieres-Chambertin er gode kjøp til i overkant av 1000 kroner. Det er det kanskje vanskeligere å si om Romanée-Conti, til tross for at Norge nok er det rimeligste landet i verden for akkurat den vinen og at det er nok den flasken som får folk til å overnatte i flere døgn utenfor Polet.

For dem som ikke vil ty til soveposen, er det mye godt å forsyne seg av på slippet om lommeboken tillater.

 

Utfordringer i kø

2013 er noe så sjeldent som en god årgang for både de hvite og røde vinene, men årgangen skulle vise seg å bli svært krevende å produsere i hele Côte d’Or. Man må tilbake til 2010 for å finne et tilsvarende godt år for begge farger.

Haglbyger i Côte de Beaune skapte store problemer. Med mye regn og et botrytisangrep på chardonnay-druene i tillegg, er den enkelte produsents avgjørelser utslagsgivende på kvaliteten. Blant dem som tok de rette avgjørelsene, er hvitvinene strålende og spenstige med en moden frukt og frisk syre.

Blant de røde vinene er det Côte de Nuits som trekker det lengste strået denne gangen. De har både mer finesse og dybde enn dem som vokste opp under vanskelige forhold lenger sør.

 

Sen innhøsting

På grunn av dårlig blomstring ble det tidlig kjent at årgangen kom til å bli liten. Mye regn førte til stor fare for råte, i tillegg til at modningen i vinmarkene gikk uventet langsomt. Flere ventet med å høste til midten av oktober, og 2013 ble den seneste innhøstingen på 35 år og den lengste vekstsesongen på 30 år.

At druene fikk to til tre uker med ekstra modning, var med på å kunne gi vinene det lille ekstra. Særlig er rødvinene fra Côte de Nuits presise med en delikat sødme i frukten kombinert med en frisk syre, noe som gjør at de kan sammenlignes med den strålende 2010-årgangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.