Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En rekke glimrende burgundere...

Tekst
Clos Vougeot midt i hjertet av Burgund. Foto: Sune Eriksen

Clos Vougeot midt i hjertet av Burgund. Foto: Sune Eriksen

... kom ut av det trøblete året 2014.

En mild vinter, og videre en tørr og varm vår - sørget for en tidlig blomstring i Burgunds vinmarker i 2014 og det så ut til å gå mot et år med god kvantitet. Dessverre kom en rekke faktorer som dempet begeistringen. Sommeren kom med mye nedbør og lave temperaturer.

Og 28. Juni ble deler av Côte de Beaune rammet av en voldsom haglstorm – for tredje året på rad. Særlig var skadene store i Pommard, Volnay, Mersault og Beaune. Vinmarkene i Côte de Nuits ble langt mindre rammet av haglbygene, med skulle møte helt andre utfordringer.

2014 var året de asiatiske fruktfluene herjet i Europas vinmarker, også i Burgund, og skulle senke avlingene ytterligere.

De røde vinene fra 2014, spesielt fra Côte de Nuits oppleves forholdsvis lette, men har også en modnere fruktkarakter enn vinene fra 2008 – som hadde en tilnærmet lik vekstsesong.

Verdens dyreste vin er billigst i Norge

Blant de hvite vinene har innhøstingsdato og ikke minst bruk av, eller blokkering av, malolaktisk gjæring sørget for en noe ujevn stil blant eiendommene i Côte de Beaune. Fra de som oppleves fete og modne, til de strukturerte vinene som vil kunne ligge godt i rundt ti år. Felles for de fleste er en frisk syrestruktur.

Perfekt modne viner

De røde vinene, spesielt i Côte de Nuits er forholdsvis lette og mindre volumøse enn vinene fra årganger som 2009 og 2012. I Côte de Beaune er det også stor variasjon for de røde vinene. Fra de som oppleves tette og dype til de lette vinene med friske rene frukttoner.

Både Lafarge, Angerville, Patrice Rion og Grivot kommer alle med strålende viner fra 2014 i morgen. I tillegg til en rekke andre nyheter fra 2013-årgangen.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.