Californias grensesettere

Tekst
Elegante kystviner. Fra det kjølige landskapet langs kysten av Nord-California kommer stadig flere pinot noir-viner med finesse og lav alkohol. Foto: Red Car Wine Company

Elegante kystviner. Fra det kjølige landskapet langs kysten av Nord-California kommer stadig flere pinot noir-viner med finesse og lav alkohol. Foto: Red Car Wine Company

Det tar tid å tegne kart i en vinregion med potensial i øverste klasse. Nå nærmer det seg fornuftige grenser i Nord-California også.

Red Car Wine Company er en nykommer i Norge. Vinene er enda et eksempel på noe vi ser stadig oftere: stedegen og finessepreget pinot noir fra California. Druen har for alvor slått rot langs den kjølige Stillehavskysten, men det hersker også forvirring i den kalde vinden og tette tåken.

– Sonoma Coasts grenser ble drevet frem i 1987 av én produsent for å innlemme alle dens vinmarker, sier Peter Wilmert, medeier i Red Car Wine Company og tidligere leder for storprodusenten Beringer.

En appellasjon er et avgrenset og lovregulert vinområde, i USA kalt AVA (American Viticultural Area). Sonoma Coast AVA omfatter hele 2000 kvadratkilometer nordvest for San Francisco og overlapper nesten hele Russian River Valley såvel som deler av Chalk Hill, Carneros, Bennett Valley og Sonoma Valley – både kjølig kyst og varmere mikroklima med lite «coast» i seg. Mildt sagt forvirrende.

– Vi er en del av West Sonoma Coast Vintners. Sammen prøver vi å etablere meningsfulle grenser innenfor den ellers meningsløse Sonoma Coast AVA, sier Wilmert.

Fort Ross Seaview AVA var den første underappellasjonen og kom i 2011. Red Car var først ute med å trykke navnet. Nå arbeides det med Petaluma Gap, Freestone og Occidental.

Red Car Wine Company lager syv vinmarksdesignerte pinot noir-viner. I tillegg tilvirkes syrah og chardonnay med et tydelig kjølig preg.

Vinmarkene i Sonoma Coast er små og ligger spredt. Red Car Wine Companys Estate-vinmark (100 prosent eid av Red Car) i Fort Ross Seaview ligger halvannen time unna vingården, kun seks kilometer fra havet og 300 meter opp. Naboen er Hirsch. Lenger sør lager Red Car blant annet vin fra Platt-vinmarken, som det deler med fire andre (Littorai, Radio-Coteau, Scherrer, David Remey). Her dyrker ikke produsentene druene selv.

– Men eieren gjør en meget god jobb for oss, sier Wilmert.

Spesielt to vinmarker i Sonoma Coast har hatt stor betydning for pinot noir-revolusjonen: Hirsch (1980) i Fort Russ Seaview og Suma (1979) i Occidental.

 

Havet bestemmer

Mange av de beste vinmarkene i Sonoma Coast er plantet på såkalte «gold rich loam soils». Jordsmonnet, som tidligere var innsjøbunn, er skjøvet i været av gnisningen mellom Den nordamerikanske platen og Stillehavsplaten langs San Andreas-forkastningen – roten til delstatens mange jordskjelv.

Men vinenes personlighet defineres av Stillehavet og markenes plassering i forhold til det. Det handler om avstand, høyde, hvor mye tåke som legger seg og sollinnslipp. Lite nedbør gjennom hele sommeren er en fordel for produsenter som ønsker å plante etter økologiske og biodynamiske prinsipper.

– Stillehavet er som et kjøleskap som gjør

det mulig å for oss å lage elegante viner i nordlige California. Hvis global oppvarming inntreffer, blir deler av dette området fort til ørken, sier Peter Wilmert.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner