Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Trøbbel i Chablis

Tekst
27. April i år var det 9 minusgrader i Chablis, det er katastrofalt for årets avlinger. Vinbøndene prøver å redde det de kan ved å fyre opp fakler i vinmarkene. Foto: AFP/Cyril Villemain.

27. April i år var det 9 minusgrader i Chablis, det er katastrofalt for årets avlinger. Vinbøndene prøver å redde det de kan ved å fyre opp fakler i vinmarkene. Foto: AFP/Cyril Villemain.

Forrige uke var det 9 minusgrader i Chablis. Nå er årgang 2014 her, den siste gode på et par år.

- Vi vet ikke så mye enda, men vi vet såpass at det ikke kommer til å bli en normal årgang, sier vinmaker hos chablisprodusenten J. Moreau & Fils, Lucie Depuydt om 2016 så langt.

Verst tenkelig

Vårfrost, er ved siden av hagl og sykdommer på vinstokkene, noe av det verste som kan ramme en vinregion. I forrige uke ble store deler av Frankrike rammet av vårfrost, verst var det i Burgund og Chablis.

Stor test av 99 roséviner

- Når det blir ni minusgrader, og de ferske skuddene akkurat har poppet ut, så sier det seg selv.
- Vi gjorde det vi kunne, med å spraye markene med vann. I tillegg har vi små bålpanner i grand cru markene, og de viktigste premier cru markene. Men village og petit chablis - hadde vi ingen mulighet til å redde, legger hun til.
- Vi kan bare håpe at druestokkene kan klare å lage noen druer på skudd nummer to, men det blir vanligvis svært få druer, og de er ofte av dårligere kvalitet.

Med en noe rik og plump 2015-årgang etterfulgt av 2016 som har fått en verst tenkelig start - kan man prise seg lykkelig over kvaliteten på vinene fra 2013 og ikke minst 2014 som er hakket hvassere.

Delikat og kjølig

Årgangene 2013 og 2014 er to kjølige innhøstinger som har gitt viner med en kvalitet bedre enn forventet.

2013 hadde en tøff start med en kjølig vår som resulterte i en sen og ujevn blomstring over flere uker, noe som igjen resulterte i at volumet gikk ned med 30 prosent allerede i juni måned. August var varm og normal, etterfulgt av en regnfull og våt september som ga mye råte og botrytis.

Kraftfulle nyheter fra Piemonte

Vinbøndene som har sortert bort de dårlige druene har laget mindre vin enn normalt, men resultatet er derimot friske, florale og elegante viner som man kan nyte i ung alder. De beste kan også ha godt av noen år i kjelleren. Årgangen kan i ung alder minne om den kjølige og fantastiske 2010, men holder neppe like godt.

2014 var en sårt tiltrengt årgang for vinbøndene i Chablis. En værmessig perfekt og klassisk årgang med en lang og varm vekstsesong. Ingen råte eller sykdommer på druene gjorde sorteringsbordene nærmest overflødige. Årgangen har levert kjølige, mineralske og konsentrerte viner med en frisk og flott syrestruktur. Og fremstår som jevnt over en bedre årgang enn 2013.

Les mer om mat og vin på smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.