Det beste fra Champagne

Tekst
Champagne. Landsbyen Cramant i Côte de Blancs er et chardonnay-mekka i Champagne. <font color="#b9b1b1">Foto: Hampus Lundgren</font>

Champagne. Landsbyen Cramant i Côte de Blancs er et chardonnay-mekka i Champagne. Foto: Hampus Lundgren

Torsdag åpner landets syv spesialbutikker med et arsenal av verdens beste bobler. Det er tid for årets champagnegilde.

Det er stort spenn blant de 172 champagnene som lanseres kommende torsdag, og det finnes mer enn én god grunn til å ta en tidlig poltur for en champagneentusiast denne dagen. Enten du har kommende jubileer i baktankene, eller ønsker å stifte bekjentskap med den voksende underskogen av dyktige småprodusenter – eller bare har lyst på en moden flaske fra en av forrige århundrets beste årganger – har du mer en nok å velge blant.

 

2008-årgangen er blant forrige tiårs beste, og vinenes konsentrasjon og spenstige syre tilsier strålende utvikling i kommende 10-15 år. Huset Lilbert i Côte de Blancs lager knappe 30.000 flasker årlig, og står bak en av årgangens absolutte vinnere. I likhet med Hebrarts Extra Brut 2008 er den vel verdt femhundrelappen og vil være en god kjellerinvestering for fremtidige selskapligheter.

 

Her er de beste champagnene i polets hyller: Polets beste sommerbobler

 

Hvis du ikke har opplevd hvilket underverk som kan skjule seg i en flaske moden champagne, har du nå muligheten – i hvert fall hvis du er villig til å avse noen tusenlapper. Fra de velholdte kjellerbibliotekene til Henriot, Charles Heidsieck og Lanson kan du plukke viner tilbake til 1959, og spesielt gledelig er det at sterke champagneårganger som 1981, 1988 og 1996 fremdeles er representert i listen.

Dette skal du drikke til Pata Negra 

De syv spesialbutikkene er: Sandefjord, Sandnes sentrum, Hamar, Valkendorfs gate i Bergen, Valentinslyst i Trondheim, Aker Brygge og CC Vest i Oslo.

Se også video:

Pol Roger i Epernay har en av Champagnes aller dypeste kjellere. Her foregår all produksjon på den tradisjonelle måten.

Les mer om mat og vin på Smak(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner