Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Claude Dugat topper i Burgund

Tekst
Claude Dugat i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: Antoine Morfaux

Claude Dugat i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: Antoine Morfaux

Marsnyhetene: Hardt eikede og dyre, Claude Dugats viner smaker likevel godt.

De røde marsnyhetene fra Burgund er hovedsakelig fra årgangen 2011 og 2012, og preget av en massiv lansering av Claude Dugats viner fra Gevrey-Chambertin. Det er ikke mange flaskene som finnes av hver vin, alt fra 200 flasker av deres Bourgogne Rouge i 2011-årgangen til en håndfull flasker av deres topp grand cru Griotte-Chambertin.

Frukt Vs. Eik . De lille forholdsvis unge familiefirmaet holder til i landsbyen Gevrey-Chambertin, startet av Claude Dugats far i 1955 da han kjøpte Cellier des Dimes. En kjeller fra 1219, som har søyler som stammer tilbake til Gallo-Romersk tid. Det var her bøndene i gamle dager oftet litt av avlingene sine til de kirken og de høyere makter.

I dag drives familiedomainet på skarve tre hektar av Claude Dugat og hans kone sammen med deres sønn og to døtre. De høster sent og liker at vinmarkene leverer små druer med konsentrert frukt. Det gjør at vinene er noen av de rikeste og mest konsentrerte som kommer fra Gevrey. Resten av druene de trenger blir kjøpt, mens de er berømte for sine tre grand cruer, Griotte, Chapelle og Charmes.

Familien Dugat i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: Antoine Morfaux

Familien Dugat i Gevrey-Chambertin i Burgund Foto: Antoine Morfaux

Dessverre er eikebruken ofte litt i overkant, de fleste vinene bortsett fra Bourgogne Rouge ligger på 60 prosent nye fat eller mer. Det gjør at vinene deres trenger tid for å komme rundt, da de unge utgavene er mer preget av eikefatene levert av Francois Freres enn de er av pinot noir. Det gjør dem ofte veldig sjarmerende med en gang, men for å vise mer av terroiret og frukten trenger de flasketid. Nå er hele spekteret med viner fra Dugat-familien tilgjengelig i polets bestillingsutvalg. Prisene er høye, kanskje vel høye sammenlignet med deres naboer. Det er så absolutt mulig å gjøre bedre vinkjøp i Gevrey-Chambertin, men det gjelder ofte viner som er nærmest umulig å få tak i.

Grand cru. Charmes-Chambertin er på overkant av 12 hektar og er en av de mest berømte grand cru-marker fra Gevrey, navnet har dog en uviss betydning, selv om det naturlige ville være en sjarmerende selvfølgelighet. Sammen med Mazoyères utgjør den faktisk Burgunds nest største grand cru, selv om de beste vinene kommer fra den øvre del av marken, rett over veien for selveste Chambertin. Jordsmonnet er her nærmest skreddersydd for dyrking av vindruer med en perfekt blanding mellom kalk og leire, ispedd til tider steiner av alvorlig størrelse. Noen av vinplantene liker seg så godt her at de har stått her siden 1881. Eleganse og finesse kombinert med heftige tanniner som ung, med en karakteristisk duft av fiolett, kaffe og lakris med alderen.

Griotte-Chambertin på skarve 2,70 hektar er en av de sjeldneste grand cru markene i hele Burgund, for selv om det er åtte eiere, så har tre av dem over 80 prosent. Griotte betyr et steinete stykke land og navnet ble for første gang registrert i 1828, selv om man kjenner til det fra før. Marken ligger i en liten grop som sies å ha blitt skapt av en meteoritt, jorden er fattig, og ikke dypere enn 30 centimeter på det minste. Grunnen består av fossiler og bajocian kalkstein. Griotte fremstår som en balansert vin med fintunede tanniner og fløyelsfrukt, som i gode år kan være på høyde med Chambertin, men vil stort sett modne noe tidligere.

Chapelle-Chambertin er oppkalt etter kapellet; Notre-Dame du Clos de Bèze som ble bygd i 1155, men falt i ruiner i det 14 århundre for så å bli gjenreist i det 15 århundre. Det lille kapellet ble så jevnet med jorden som et resultat av den franske revolusjon. Parsellen har alltid beholdt navnet Chapelle, men i noen epoker kombinert sammen med andre. Under AOC-lovgigningen i 1936 ble også parsellen Les Gémeaux lagt inn under Chapelle-Chambertin grand cru. Her finnes også et perfekt jordsmonn for vindyrking, som består av kalkjord med høyt innhold av mergel som er naturlig veldrenert. Sensuell og delikat vin er Chapelles kjennetegn med en floral duft og raffinert frukt

2012-årgangen var preget av ujevn blomstring og svidde druer, og ikke minst hagl. Isklumper så store at de skjøt drueklasene av plantene. Særlig i Côtes du Beaune, som ble hardest rammet av hagel. Utbyttet ble lavt, og prisene høye, mye høyere ble de også etter at 2013 og 2014 sviktet kvantitetsmessig. Flere produsenter mistet over 70 prosent av avlingene sine dette året.

Årgangen i seg selv har høstet lovord verden over for kvalitet og lekre viner, men det gjelder ikke alle produsenter, og alle appellasjoner. Det er store variasjoner, men de beste kommer til å bli legendariske.   

2011-årgangen var den tredje i det nye århundret hvor de første druene ble plukket så tidlig som i august, og mange av produsentene dro tidlig i vekstperioden paralleller til årganger som 2003 og 2007.

Men en tørr og varm vår, spesielt en varm april og juni måned, skiftet gradvis over til en kjølig begynnelse på sommeren, og de siste tre ukene av juli var både kjøligere og våtere enn normalt.

August begynte solrikt og varmt, men tidvis mye nedbør i perioden 3.-8. august og igjen 12.-15. august, resulterte i at noen rødvinsmarker fikk problemer med råte. Uken etter var både varm og fuktig, noe som skapte bekymring før temperaturen falt igjen på onsdag 24. august. Med dårlige værmeldinger for de kommende dagene ble det igangsatt plukking av vinmarker som var tidlig ute og i områder utsatt for råte. Solen kom derimot tilbake på søndag 28. august, men denne gang med lavere temperaturer. Det gode været fortsatte utover den neste uken og resulterte i gode forhold. Bakken tøket opp tilstrekkelig til at druene som ble plukket i denne perioden i all hovedsak var av god kvalitet.

Produsenter med is i magen og som beregnet plukkedagene sine riktig, har produsert delikate og fokuserte viner. Uten strukturen for veldig lang lagring, men viner som er fantastiske å drikke allerede i ung alder.
 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.