Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dette drikker du til fårikål

Tekst
Høstfest. Til fårikål er det best å servere en kraftig, moden hvitvin eller et lyst øl. Foto: Sune Eriksen

Høstfest. Til fårikål er det best å servere en kraftig, moden hvitvin eller et lyst øl. Foto: Sune Eriksen

Fårikål er høstens store festmåltid. Her er vin og øl som passer til.

Den har fått egen dag og er blitt høstens mest selvsagte festmat. Bedre eksempel på norsk sesongmat enn fårikål, finnes neppe. Tradisjonelt hører øl og fårikål sammen, og det er fortsatt et godt valg. Et lyst og fyldig øl er perfekt. Aller best er dem med syre og friskhet fra et mikrobryggeri.

Vin byr på større utfordringer. Selv om fårikål er en kjøttrett, gir hvitvin den mest harmoniske kombinasjonen. Ferskt, kokt lammekjøtt med kål som sentral ingrediens, trenger ikke tanninene fra en rødvin, men hvitvinen kan gjerne være kraftig og moden med en porsjon eik. Modne viner er det ikke mange av på Vinmonopolet, så om man ikke har noen på lager selv, er det best å velge de modneste av de ferske.

En chardonnay fra Burgund, Jura eller «den nye verden» (USA, Australia, Chile, Sør-Afrika og Argentina) gir retten det den trenger. Det samme gjør en tørr furmint fra Ungarn, en viura eller verdejo fra Spania – gjerne fra Rioja – eller en oransjevin eller den mer sjeldne grillo fra Sicilia. Er man så heldig å ha en virkelig moden champagne i kjelleren, er det supert til fårikålen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.