Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Glitrende rødvin fra Etna

Tekst
Alberto Graci var økonom, ble vinbonde på Etna Foto:

Alberto Graci var økonom, ble vinbonde på Etna Foto:

Alberto Gracies toppvin fra Etna imponerer i ny årgang.


Alberto Graci er egentlig utdannet økonom og jobbet en periode som bankmann, men skjønte raskt at han ikke var skapt for den slags.

- Jeg er født og oppvokst i Catania på Sicilia og har alltid vært fascinert av vin, har Graci uttalt tidligere til Smak.

Etter noen år i Milano, flyttet han tilbake til Etna og overtok familiens fem hektar store vinmark.

– Jeg har aldri vært i tvil om hvilke viner jeg ville lage, men da jeg møtte Frank Cornelissen, ble jeg om mulig enda mer sikker i min sak. Vi kjøpte denne to hektar store vinmarken, som består av vinplanter plantet på sine egne rotstokker i 1904. De er alle oppbundet på en gammeldags måte, og det er så mye som 8500 planter på hvert hektar. Det tok flere år før marken kom til seg selv igjen, og Frank ble utålmodig og solgte sin halvdel til meg, fortalte han.

Høstingen skjer først i november.

– Det gjør at druene får lang og sakte modning som gir dem større kompleksitet.

Japansk wagyu på norske bord 

Beskjeden ekstremist
Albertos mentor Cornelissen ser på svovel som vinenes fiende nummer én, men så ekstrem er ikke Graci.

– Jeg tilsetter vinene litt svovel før jeg tapper dem på flaske, for å gjøre dem stabile. Ellers er jeg redd det ville gått galt.

Graci sier det ikke ville være aktuelt for ham å lage noe annet enn naturlige viner.

– Jeg er heldig her på Etna, for dette er et av de beste stedene å lage naturviner i hele verden.

Alberto Graci ser ikke ut som en alminnelig vinbonde, han er velkledd og forretningsmessig korrekt til fingerspissene.

– Jeg blir en mer habil vinmaker for hvert år som går. Vinene jeg lager i dag, er mye nærmere målet mitt enn dem fra første årgang i 2004.

Mer sofistikert blir også hans 150 år gamle vineri, som han kjøpte for noen år tilbake. Selv om han har tatt vare på de gamle eikeliggerne på 200 hektoliter, er det sementtanker som er Albertos neste investering.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner