Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Strålende burgundere

Tekst
Nicolas Potel lager noen av de beste vinkjøpene man kan gjøre i Burgund. Foto:

Nicolas Potel lager noen av de beste vinkjøpene man kan gjøre i Burgund. Foto:

Nicolas Potel og hans vinhus Roche de Bellene lager fabelaktige og rimelige burgundere.

Etter at Nicolas Potel endelig kom i gang med sin egen vingård, Domaine de Bellene – oppkalt etter Bellene, navnet på byen Beaune i middelalderen, har han servert den ene strålende vinen etter den andre. Nå er hans kommuneviner her i nye årganger, som til rundt 200 kroner utgjør noen av de aller beste kjøpene man kan gjøre i ellers så kostbare Burgund akkurat nå.

Imponerende portugisiske vinnyheter

Raske beslutninger

Etter å ha vært sjef, vinmaker og frontfigur ved negocianten som bærer hans navn i Nuits-Saint-Georges, var den epoken brått over våren 2009.

– Jeg kom, jeg så, jeg kjøpte, det var lunsj, og alt skjedde på to timer, har Potel tidligere fortalt om anskaffelsen av produksjonslokalene fra 1500-tallet, som ligger ved en av hovedinnfartsårene til Beaune sentrum i hjertet av Burgund.

Arven etter Rousseau

Familietradisjoner

Potel er sønn av den respekterte vinmakeren Gérard Potel, som gikk bort i 1997, samme år som sønnen produserte sin første årgang i Nuits-Saint-Georges.

Gérard Potel var gründer og overhode ved Domaine de la Pousse d'Or i Volnay, som ble solgt videre etter hans død. I årene mellom 1992 og 1997 fungerte Nicolas som bestyrer.

– Jeg startet domainet mitt i 2005, det var en venn som oppfordret meg til å ta dette skrittet. Han sa at du kommer aldri til å bli lykkelig før du har ditt eget, så hvorfor gjør du det ikke, har Potel tidligere sagt til DN.

Cappellanos vinrevolusjon

Økologi i alle ledd

Han gjør alt økologisk, til og med oppussingen av vineriet. Vinmarkene blir pløyet for hånd, og det benyttes aldri traktor, da han mener det er for voldsomt mot både jorden og plantene.

Druene dyrkes etter biodynamiske prinsipper. Potel bruker i tillegg kun den naturlige gjæren som finnes på druene, ingenting tilsettes, bare svovel.

Vinene er ikke bare naturlige, men også av fabelaktig kvalitet. De hvite er mineralske og elegante, mens de røde er autentiske og delikate, med et soleklart pinot-preg.

Italienske bobler som kan hevde seg

Vinene fra Domaine de Bellene kommer fra egne marker, mens flaskene som selges under navnet Maison Roche de Bellene er fylt med vin som kommer fra innkjøpte druer. Disse er handlet i særdeles små kvanta fra noen av Burgunds beste vinmarker.

89

Navn: Roche de Bellene Bourgogne Rouge 2013

Produsent: Maison Roche de Bellene , Burgund , Frankrike

Pris: 179,90 Varenummer: 9459801 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winetailor as

Duft av granatepler og søte bringebær med hint av tørkede blomster. Saftig og dyp fruktkjerne på smak med strukturerte tanniner og en god fruktig lengde. Godt pinotkjøp fra Burgund. BDK

89

Navn: Roche De Bellene Bourgogne Chardonnay 2014

Produsent: Maison Roche de Bellene , Burgund , Frankrike

Pris: 189,90 Varenummer: 9459901 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Jacobs Viine AS

Duft av epler, grønne urter og hint av krydder. Flott balanse på smak med en medium fyldig grønn mot herbal frukt, tørre mineraler og en syrlig sitrusfrukt i finish. MB

Andre nyheter fra Burgund: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.