Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hirsch imponerer med sine pinot-viner fra Sonoma Coast

Tekst
Lite pretensiøst inngangsparti hos Hirsch i Sonoma, USA Foto: Sune Eriksen

Lite pretensiøst inngangsparti hos Hirsch i Sonoma, USA Foto: Sune Eriksen

Marsnyhetene: David Hirsch og Hirsch Vineyard lager pinot fra USAs vestkyst som konkurrerer med de beste i Burgund.

De er saftige, florale, bærpregede og delikate. Rødvinene til Hirsch Vineyards er essensen av pinot noir. Dyrket i skråningene i Sonoma Coast på den amerikanske vestkysten med utsikt mot Stillehavet. Få vingårder ligger mer øde til, enn nettopp Hirsch. Noen timer kjøring igjennom igjengrodd Redwood skog er det som skal til før man kan begynne på den lange stigningen på en støvet grusvei opp til selve vingården.

– Jeg skjønte raskt at det var dårlig butikk å drive med sauer her oppe. En dag kom en venn av meg på besøk. Han oppfordret meg til å plante druer, og det gjorde vi.

Etter mange år i moteindustrien kjøpte newyorkeren David Hirsch en gammel sauegård nord for San Francisco i 1978.

I 1980 plantet Hirsch sine første marker med pinot noir og riesling 450 meter over havet, tre kilometer fra Stillehavet, basert på stiklinger som vennen hadde fått fatt i.

– Da hadde jeg nettopp lært av gamle slektninger at besteforeldrene mine drev med druedyrking i Romania før de utvandret til Amerika, forteller Hirsch.

I starten solgte han alle druene til andre vinbønder, men det tok ikke lang tid før ryktet om disse fantastiske vinmarkene spredde seg. I 2002 bygde Hirsch sitt eget vineri i det gamle sauefjøset.

– Jeg har alltid likt vin, og hver gang jeg var på moteuken i Paris, stakk jeg en tur til Burgund for å smake, forteller Hirsch.

– Men jeg hadde vel aldri sett meg selv som vinbonde.

Nå har også datteren Jasmine begynt å lage vin med faren. Resultatet er blitt blant USAs mest rene og elegante pinot noir- og chardonnay-viner, som minner mer om burgundere enn vanlig er i Sonoma. Nå blir druene i tillegg økologisk og biodynamisk dyrket med hjelp fra Ted Lemon fra vingården Littorai lenger sør i Sonoma.

– Selv om jeg nå lager vin selv, er det bare 5500 kasser i året. Resten av druene selger jeg til andre vingårder som Williams Selyem, Faille, Siduri og Littorai, sier David Hirsch.

Etter at David Hirsch hadde en alvorlig traktorulykke i vinmarken i fjor, har datteren Jasmine overtatt en større andel av styringen av vingården.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.