Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Disse vinene er det verdt å stå i kø for

Tekst
Poggio di Sottos vinmarker under innhøsting. Foto: Gunnar Bløndal

Poggio di Sottos vinmarker under innhøsting. Foto: Gunnar Bløndal

I morgen lanserer Vinmonopolets spesialbutikker 24660 flasker fordelt på 188 forskjellige viner fra Italia. Les hvilke du kan fylle kjelleren med.

Denne gangen har Vinmonopolet valgt å gå i dybden i mindre kjente vinområder som Alto Adige for mange kjent som Sør-Tyrol og Valle d´Aosta i Nord-Italia sammen med velkjente Sicilia og Toscana. Flere av vinene som blir lansert har aldri før vært tilgjengelig i Norge og kommer fra små nisjeprodusenter som lager et lite eksklusivt antall flasker.

Druer og kuer 

2010 på topp. Men til tross for det, er det de toskanske vinene som imponerer mest. Særlig slippets utvalg av Brunello di Montalcino fra den allerede legendariske årgangen 2010 glimrer til med fantastiske viner. I tillegg til supertoaskanere som Fontalloro og Flaccianello, begge fantastiske og lagringsvennlige viner fra samme årgang.

Historisk eleganse 

I tillegg lanseres Montevertines viner i eldre årganger samt et knippe Chianti Classico fra produsenter som Felsina, Fontodi og Castell´In Villa som kan være verdt å få med seg.

Mestertakter fra prinsessen i Chianti 

Minst i nord. Valle d´Aosta er den minste vinregionen i Italia og befinner deg helt oppe i det nordvestre hjørnet mellom Frankrike og Piemonte. Vinhistorien her er ikke lang og de bratte dalsidene ble ikke beplantet med vinstokker før på 1700-tallet.
Det spektakulære med regionen er vinmarkene som befinner se mellom 300 og 1000 meter over havet. Stort sett i bratte skråninger med et marginalt jordsmonn. I tillegg har Valle d´Aosta en rekke egne druetyper man bare ser her, som fumin, petit rouge, premetta og vien de nus.
Men selv om polets produktsjefer har gjort en nitidig jobb for å finne frem til de mest bortgjemte produsentene her, når de dessverre ikke helt opp. Mens de fleste er vellagede viner blir flere av dem lett anonyme og litt karakterløse. Unntakene er produsentene Donnas, Thomain og Grosjean, som for nysgjerrige byr på glimrende viner man neppe har smakt tidligere.

Tyrolervin. Alto Adige og Sør-Tyrol er landets nordligste vinregion med vinmarker som strekker seg opp mot Dolomittene og 1000 meter over havet. Her har det vært dyrket vin i 2500 år. Og den eldste produsenten på denne lanseringen Abbazia di Novacella har laget vin siden 1140. Det er også en av produsentene som lager en virkelig flott hvitvin av druen kerner, som kan være verdt et nærmere bekjentskap. I tillegg imponerer vinene til Kornell, Gumphof og Nusserhof.

Her og finnes en rekke egne druer, som ikke er så godt kjent. For noen av dem er det nok en grunn til det. De som lager de beste vinene er den blå druen schiava som også er kalt vernatsch, samt lagrein. Og den grønne kerner.
 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.