Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vinens svar på Louvre

Tekst
Lalou Bize-Leroy (84) lager fortsatt noen av Burgunds beste viner.Foto:

Lalou Bize-Leroy (84) lager fortsatt noen av Burgunds beste viner.Foto:

Lalou Bize-Leroy (84) lager fortsatt noen av Burgunds beste viner.

I 1868 grunnla François Leroy Maison Leroy, og fødselen til et av Burgunds store familiedynastier var et faktum. Henri Leroy startet i familieselskapet i 1919 og utvidet det med en egen eau de vie-produksjon i byen Gensac-la-Pallue nær Cognac, samt et destilleri i Grande Champagne i Cognac.

I 1942 kjøpte han halvparten av Domaine de la Romanée-Conti av Jacques Chambon, og dedikerte resten av sitt liv til utviklingen av dette.

Hans datter Lalou startet her i 1955, og er fortsatt familieforetakets overhode.

Sjelden, fransk perle

Vinens Louvre

Firmaet har siden starten vært berømt for å kjøpe noen av de beste vinene i de mest attraktive årgangene, for så å lagre dem her i kjellerne langs elven i Auxey-Duresses. I dag finnes kanskje verdens mest eksklusive samling av burgundervin her, og små lotter slippes for salg når Lalou Bize-Leroy mener tiden er inne. Ofte er dette ti år etter de normalt ville blitt lagt ut for salg. Maison Leroy driver i dag ren negociant-virksomhet her.

Landsbyen Vosne-Romanée i Burgund. Foto: Sune Eriksen

Landsbyen Vosne-Romanée i Burgund. Foto: Sune Eriksen

Hennes beundrere beskriver dette som vinens svar på Louvre, mens hennes motstandere mener vinene prises for høyt. Selvfølgelig er flaskevariasjonen stor når man har med flasker som overstiger 20 år å gjøre, men prakteksemplarene er vel verd prisen.

Skaperverket

En av de flotteste eiendommene i hele Burgund ble skapt da Lalou Bize-Leroy kjøpte Domaine Charles Noëllat i Vosne-Romanée i 1988. Året etter kjøpte hun også det 2,5 hektar store Domaine Philippe Remy i Gevrey. Innkjøpene ble etterfulgt av flere i årene som fulgte, og i dag er det totale antall hektar oppe i hele 22.

Lalou Bize-Leroy er ikke som andre vinbønder i Burgund. I tillegg til å være en erfaren fjellklatrer er hun en dyktig forretningskvinne.

Domaine Leroy ligger som det siste huset i Vosne i retning Nuits-Saint-Georges. Kjelleren befinner seg tre etasjer under jorden, og har så lite oksygen at man gisper etter luft.

– Jeg er 100 prosent dedikert til biodynamisk dyrking.

Biodynamisk dyrking er ikke et middel, det er konstant og eksisterer hele tiden. Det er elementene rundt oss. Det beste de gjør, er at vi blir bevisste på våre omgivelser og lærer å respektere dem for hva de er, har hun tidligere sagt til DN.

– Jeg gjør forskjellige observasjoner hvert år, og endrer meg etter det. Jeg lager vinene slik de fortjener å bli laget, ikke slik jeg vil at de skal være. Jeg er ikke skaperen, men budbringeren.

84-årige Bize-Leroy lagde sin første årgang i 1955, og har holdt på lenger i bransjen enn de fleste.

Kastet ut

Familien Leroy er medeier i Domaine de la Romanée-Conti. Lalou Bize-Leroy var med på å administrere den berømte eiendommen frem til 1992, da hun ble kastet ut av styret etter en lengre krangel om salg av vinene.

Lalou er ingen populær dame i Burgund. Hun går sine egne veier, deltar ikke på sammenkomster eller messer, og handler kompromissløst. Da hun mistet mannen sin under innhøstingen i 2004, blandet hun alle appellasjonene i village-vinene sine og solgte bare seks ulike viner det året.

– Min assistent Frédéric Roemer kommer til å overta etter meg. Jeg har en datter, men hun er ikke interessert. Kanskje en av mine to barnebarn blir det med tid og stunder, har hun tidligere sagt.

Vinene hennes er et kapittel for seg. Hver vin har en personlighet som – enten hun ønsker det eller ikke – gjenspeiler hennes egen; renslig, perfeksjonistisk, elegant og kompromissløs. Nå er flere av dem tilgjengelige gjennom spesialbestilling via importøren.

Plettfri harryhandel

Magica fra Tryll

I tillegg til Maison Leroy og Domaine Leroy, driver Bize-Leroy Domaine D’Auvenay i St. Romain.

Mer billedlig og vakker eiendom enn D’Auvenay skal man lete lenge etter, selv i Burgund. Her blir det bare produsert vin fra 3,67 hektar med vinmark, men så er de også kanskje de aller beste hvitvinene som blir laget i Burgund.

Dette er Lalou Bize-Leroys private domaine, som egentlig var en gammel gård hun arvet etter sin onkel på 60-tallet. Siden har hun bodd her oppe, 520 meter over havet, omgitt av 350 hektar dyrket mark som tilhører gården.

– Før var det mengder av dyr her, alt fra hester i stallen til høner på tunet. Nå lager jeg vin i de gamle driftsbygningene, dyr har jeg dessverre ikke tid til. Min første årgang her var 1989, etter at jeg kjøpte 0,25 hektar med grand cru Mazis Chambertin og 0,6 hektar med grand cru Criots Bâtard Montrachet i 1988.

Han har laget sommerens beste hvitvinskjøp

Miniproduksjon

I tillegg har hun 0,16 hektar med grand cru Chevalier-Montrachet og 0,25 hektar med grand cru Bonne Mares. Produksjonen er uhyre liten, men kvaliteten er enestående og av en helt annen art og stil enn hennes ettertraktede viner på Domaine Leroy i Vosne-Romanée.

Eiendommen står også bak to appellasjoner i Puligny på tilsammen 0,5 hektar, fem appellasjoner i Meursault på totalt 1,7 hektar, og tre i Auxey-Duresses på drøyt én hektar. I tillegg produseres noe aligoté som er vidunderlig i de beste årgangene.

Vinene herfra er dyre, dyrere enn de aller fleste fra de samme appellasjonene. Men så er flaskene fra Auxey-Duresses villages også bedre enn mange hvite grand cru-viner i Burgund.

94

Navn: Clos de Vougeot Grand Cru 2011

Produsent: Domaine Leroy , Burgund , Frankrike

Pris: 14199,90 Utenfor sortiment, Importør: Wine Tailor

Noe reduktiv på duft med hint av bringebær og rips med hint av tre, pepper og urter. Fyldig og kjøttfull på smak med en frisk syre og lange tydelige tanniner. Tørr og lang utgang som viser at vinen trenger mer tid. MB

92

Navn: Meursault 1er Cru Les Perrieres 2011

Produsent: Leroy , Burgund , Frankrike

Pris: 2614,90 Varenummer: 1587601 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor as

Dufter av nøtter, toast, lime, brioche og mineraler. Frisk syre og en bløt og lett mineralsk frukt å smak med en uttalt mineralitet og lang frisk syre. Nydelig lang tørr utgang. MB

91

Navn: Pommard Les Vignots 2007

Produsent: Domaine Leroy , Burgund , Frankrike

Pris: 3299,90 Utenfor sortiment, Importør: Wine Tailor

Dufter av lær, lakris, nøtter og steinsopp med innslag av rips. Moden og lett kjøttfull frukt på smak med en tydelig syrestruktur og lett avslipte tanniner i utgangen. Moden nå. MB

90

Navn: Bourgogne Aligote 2011

Produsent: Domaine Leroy , Burgund , Frankrike

Pris: 654,90 Varenummer: 3557601 Utenfor sortiment, Importør: Wine Tailor

Utrolig mineralsk duft med innslag av flint. Frisk syre og en deliakt og lett frukt med en lang og mineralsk frukt. Lang og tørr utgang. Ikke lagret på eik. MB

Resten av sommerens nyheter fra Burgund:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.