Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sør-Frankrikes rødvinskupp

Tekst
Mas Amiels gamle vinmarker befinner seg høyt over havet i Roussillon Foto: Produsenten

Mas Amiels gamle vinmarker befinner seg høyt over havet i Roussillon Foto: Produsenten

Mas Amiel er mer enn dessertvin. Nå lager de noen av Sør-Frankrikes beste rødviner .

Fra over hundre år gamle vinstokker beliggende opp mot 433 meter over havet startet den berømte dessertvinsprodusenten Mas Amiel med rødvinsproduksjon i 2001. Nå, 14 år senere har de virkelig fått taket på rødvinsproduksjonen.

Fra søtt til tørt. Mas Amiels historie startet over en hånd poker i 1816, da biskopen tapte eiendommen til Raymond Amiel. På den tid var det bare 10 hektar med vinmark på den 70 ha store eiendommen. I dag har antallet steget til 170 hektar med vinmark, noe som har gjort eiendommen i Maury beliggende i Agly-dalen i Roussillon, sørøst i Frankrike til den største i området.

Berømt for side røde, søte og fyldig dessertviner, har ikke Mas Amiel tidligere vært en naturlig adresse for tørre viner.

Japansk wagyu på norske bord 

Påvirkning fra Bordeaux. I dag er Mas Amiel eid av Olivier Decelle som kjøpte den i 1999. Sammen med Jacques Boissenot, en av Bordeaux vinkonsulenter, fikk de sammen ideen om å lage tørre viner på Mas Amiel. Og den første, Côtes du Roussillon Villages “Carerades” ble laget i 2001.

Med sitt ekstreme klima med 260 dager med sol og bare 700 mm regn i året mente Boissenot at Mas Amiels vinmarker var skapt til å lage tørre viner, ikke bare de søte som de var kjent for.

Tre av deres rødviner har nå kommet til Norge. Av dem er det den grenachebaserte Alt 433 M som troner høyest rett over Vol de nuit laget av hundre prosent carignan og Verde le Nord laget av syrah og grenache.

Delikat i sør. En annen vin som er verdt å merke seg er burgunderprodusenten Anne Gros  delikate rødvin fra Minervois. Laget på en 14 hektar stor eiendom som hun kjøpte i 2008, der hun produserer druene grenache, syrah, cincault og carignan. Mer elegant rødvin fra Sør-Frankrike enn hennes 50/50 skal man lete lenge etter.
 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.