Hun har laget sin beste årgang noensinne

Tekst

- 2014 krevde mye av oss vinmakere, vi kunne ikke slappe av et sekund. Resultatet er strålende 2014-viner fra Theresa Breuer.

- Det var et valg å overta, ikke en plikt, sier Theresa Breuer.

Hun er datter av vinlegenden Bernhard Breuer, som døde plutselig i ung alder i 2004. Nå har hun 12 årganger bak seg, og er mer selvsikker. Noe som merkes på vinene.
Tidligere i år ble hun kåret til årets vinmaker i Tyskland av magasinet Falstaff. Og hennes beste årgang noensinne; 2014, er nettopp sluppet.

Munkenes hemmelige likør

Store sko

- Det jeg syns er veldig synd er at jeg aldri fikk jobbe sammen med pappa. Men det var ingen som sa at jeg måtte overta, jeg var jo bare 20 år.

Familien Breuer har drevet med vinproduksjon i Rüedesheim i Rheingau siden 1880 og eier totalt 34 hektar med vinmark. Hvorav 3,2 hektar som er fordelt på syv plotter i Berg Schlossberg. Regionens mest berømte vinmark som ligger rundt den gamle ruinen Ehrenfels. Vinmarken har opptil 38 grader helling ned mot Rhinen, og strekker seg fra 90 til 350 meter over havet.

Med hjelp fra sine to kollegaer Markus Lundén og Hermann Schmoranz har Theresa omgjort alle vinmarkene til økologisk dyrking. Et arbeid som faren allerede hadde påbgynt.

- Jeg vi bevare markene så lenge som mulig. Å ha så sunne druer som mulig.

Gode riesling-kupp

- Berg Schlossberg er den bratteste, den sørligste og med den tetteste skiferen av alle våre vinmarker, og vi syns det er den vinmarken som leverer den beste vinen.

Utfordrene årganger

2014 startet med den varmeste vinteren på over hundre år. Etterfulgt av en tidlig vår og en lang sommer hvor druene fikk flott modning. En våt september førte til en del råte og botrytis-press på druene.

- 2014 krevde mye av oss vinmakere, vi kunne ikke slappe av et sekund. Og det ble en del selektering, men resultatet er virkelig frisk og delikat viner, forteller Theresa Breuer.

Vinmarken Berg Schlossberg med utsikt ned mot Rhinen. Foto:

Vinmarken Berg Schlossberg med utsikt ned mot Rhinen. Foto:Mens 2013 var en tøff årgang med en vanskelig vår.

- Det var veldig vått og kaldt i starten som resulterte i reduserte avlinger. Heldigvis ble det en vakker og varm sommer i juli og august, det reddet årgangen. Avslutningen ble litt vanskeligere igjen. Innhøsting kom med litt regn i oktober, men vi høstet flotte modne druer i slutten av oktober.

- Alt i alt var det et kaldt år med mye syre, det er ikke målt så mye syre i Berg Schlossberg på over ti år, legger hun til.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner