Noen av de beste søte vinene som lages

Tekst

Den lite kjente chenin blanc-druen i franske Loire lager søte viner som kan ligge opp mot hundre år i kjelleren.

Chenin blanc har vært dyrket i Loire siden det 9. århundre. Allerede på 1300-tallet var den plantet i de beste vinmarkene i dalen, som også i dag befinner seg i Vouvray.

Chenin blancs høye syre gjør den svært allsidig, og i Vourvray lages det rasepregede tørre, søte og musserende viner av druen til en ofte svært god pris. De søte, kan takket være druens intense syre ligge opp mot 100 år i kjelleren.

Den beste produsenten er Huët, nå med flere av sine viner i Vinmonopolets bestillingsliste.

Produsenten Domaine Huët ble startet i 1928 av Victor Huët, en parisisk bistroeier som etter en krigsskade under Første verdenskrig flyttet på landet og kjøpte vinmarken Le Haut-Lieu. Hans sønn Gaston Huët drev gården videre i 55 år, med unntak av fem år i tysk fangeleir under Annen verdenskrig.

Gaston Huët skjønte at kvaliteten i sluttproduktet begynner med en bra vinmark. Flere vinmarker ble kjøpt, og Huët ble snart regnet som den beste produsenten i området. Fra 1971 bragte Huëts svigersønn Noël Pinguet arven videre. Gaston Huët døde i 2002, samme år som den New York-baserte investoren Anthony Hwang kjøpte seg inn i firmaet.

Etter 2011-innhøstingen valgte Noël Pinguet å forlate eiendommen etter en uengighet om vinstil med de nye eierne. Hwang ville legge mer vekt på produksjon av tørre viner hvor druene høstes tidligere, og dermed unngå noe av risikoen som hører med til produksjon av de søte vinene som i sin tid gjorde Huet verdensberømt.

Den nye sjefen Jean-Bernard Berthome, Huëts vinmarks-ansvarlige i mer enn 30 år, har allikevel fortsatt tradisjonen med å lage noen av verdens beste søte viner. Og godt er det.

Steinete og skrint

Le Haut-Lieu er en av vinmarkene som har tilhørt Huët fra starten. Den er på rundt ni hektar, har det rikeste jordsmonnet av alle familiens vinmarker, og består av kalk og leire. Den står bak Huëts mest tilgjengelige viner.

Vinmarken Le Mont regnes som Vouvrays beste vinmark. Her er det mindre leire og mer stein. Resultatet er en av de mest lagringsdyktige vinene i Loire.

En liten del av Le Mont heter Le Clos du Bourg. Den har skrinn og steinete jord og fremstår som en mineralsk utgave av Le Mont.

Alle de tre vinmarkene resulterer i en Sec, Demi-Sec, eller Moelleux-utgave, som betegner sødmen i vinen. Den 35 hektar store eiendommen blir dyrket 100 prosent biodynamisk.

Stor test: Sommerens beste pappviner

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner