Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kan en ung champagne smake bedre enn dette?

Tekst
Vinmarken Clos du Mesnil ligger midt i landsbyen Le Mesnil-sur-Oger. Foto: Krug/Moët Hennessy.

Vinmarken Clos du Mesnil ligger midt i landsbyen Le Mesnil-sur-Oger. Foto: Krug/Moët Hennessy.

Kostbar er den, men så er det heller ingen champagne som smaker som Clos du Mesnil.

Etter 14 år i kjelleren er den endelig sluppet på markedet, Krugs første singel clos, Clos du Mesnil i årgang 2002. Det er kanskje verdens mest berømte blanc de blanc champagne laget utelukkende av chardonnaydruer fra den mest berømet av champagnehusets 250 vinplotter.
Og smaken innfrir, selv om prisen er solide 6899 kroner. Men en hinsides konsentrasjon klarer den å beholde elegansen, med krisp syre, raffinert og forfinet, lang utgang. Som en mager trøst, prisen er høyere i andre land.
Dessverre forsvant de få flaskene ut på sekunder fra Polets nettbutikk, men de er mulig å få tak i utlandet, på noen få restauranter. Det er i tillegg mulig at det kommer flere til Norge, enn de 12 flaskene som nå er utsolgt.

Aritikkelen fortsetter under annonsen

Perfekt champagneår

2002 bød på en lang og varm vekstsesong med en noe kjøligere sensommer etterfulgt av en varm og flott innhøsting som la siste hånd på verket. Det var året for perfekt modne druer som også har friskhet og en delikat duft.
Selv med 14 år på baken er de fleste champagner fra 2002 fortsatt meget unge. Kombinasjonen av en moden frukt og frisk syre gir fantastiske viner, som særlig passer godt til lagring. Å nyte Clos du Mesnil nå er egentlig altfor tidlig. Og den vil bli enda mer sammensatt om den får mer kjellertid.

Krug første single clos champagne Clos du Mesnil. Foto: Krug/Moët Hennessy.

Krug første single clos champagne Clos du Mesnil. Foto: Krug/Moët Hennessy.

Tidlig ute

I 1970 ble 16 hektar vinmark anskaffet av familien Krug. Den mest kjente parsellen, Clos de Mesnil, skulle vise seg å bli en av verdens mest ettertraktede champagnetyper. Vinmarken er på bare 1,84 hektar og plantet bare med chardonnaydruer. Vinmarken i hjertet av Champagne skulle snart vise seg å ha et langt større potensial enn det Krug-familien først antok.

Champagnen alle har ventet på

Etter å ha smakt resultatet fra vinmarken som første gang ble plantet i 1698, ble det klart for familien at denne marken måtte tappes for seg selv. Straks etter at første årgang, 1979, ble lansert, fikk også verden øynene opp for denne singel clos-champagnen som ga det klareste chardonnay-uttrykket noen hadde opplevd. I dag produseres det mellom 9000 og 11.000 flasker fra Clos de Mesnil, men lanseres bare i de beste årgangene. Blir de ikke lansert, havner de i vintage- eller grand cuvée-utgavene. Den siste i rekken er den allerede legendariske 2002-årgangen.

98

Navn: Krug Clos du Mesnil 2002

Produsent: Krug , Champagne , Frankrike

Pris: 7999,90 Varenummer: 5110501 Utenfor sortiment, Importør: Moët Hennessy Norge AS

Rik og aromatisk duft med hint av steinsopp, autolyse, epler og mineraler. Fantastisk bløt og konsentrert på samme tid med en nerve og nervøs syre. Kremet mousse og en nærmest uendelig lengde. Sammensatt og kompleks utgang. Kan en ung champagne bli bedre enn dette? Fintunet og raffinert. MB

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Musserende nyheter i september:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.