Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mosels nye stjerneskudd

Tekst
Julian Haart i Mosel sammen med kona Nadine Foto: Sune Eriksen

Julian Haart i Mosel sammen med kona Nadine Foto: Sune Eriksen

Marsnyhetene: Ungdommen har skapt strålende riesling fra Mosels trøblete 2013-årgang.

En unormalt lang vinter, lokale haglbyger og mye botrytis mot slutten av vekstsesongen - gjorde det vanskelig for flere av produsentene i Mosel som måtte ta til takke med kraftig reduserte avlinger i 2013. Flere var ned hele 50 prosent av en normal innhøsting. Det finnes allikevel de som har klart å få frem mesterlige viner fra årgangen. Den økologiske produsenten Clemens Busch i Pünderich, og den svært så talentfulle vinmakeren Julian Haart i Piesport er to av de som har lykkes.

Julian Haart Foto: Produsenten

Julian Haart Foto: Produsenten

Julian Haart og kona Nadine fra Piesport i Mosel Foto: Sune Eriksen

Julian Haart og kona Nadine fra Piesport i Mosel Foto: Sune Eriksen

 Julian Haart har hatt en rakett-karriere som vinmaker etter at han sluttet som kokk på Klaus Erfort med tre stjerner i Michelin-guiden, og har fått lære av noen av dagens fremste riesling-kunstnere på sin vei mot egen oppstart. Klaus Peter Keller i Rheinhessen står frem som Haarts tydeligste inspirasjonskilde, selv om han også har arbeidet hos Egon Müller, Werner Schönleber og Rheinhard Löwenstein. Julian Haarts første årgang var 2011, med druer fra skarve 1,5 hektar med vinmarker i Piesport.

2013-vinene fra det unge stjerneskuddet har en imponerende klar og detaljert frukt som balanseres med en sylskarp syre og mineralitet. Vinene er noe lettere enn 2012-årgangen, men har nok kropp til å tåle minst ti år i kjelleren. Flere av Julian Haarts topp-viner vil være tilgjenglig i Vinmonopolets syv spesialbutikker fra torsdag i neste uke.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.