Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå kan du sikre deg noen av verdens mest ettertraktede viner

Tekst
Vinmarken Vigna Rionda i Barolo, Italia. Foto: Sune Frøyseth Eriksen

Vinmarken Vigna Rionda i Barolo, Italia. Foto: Sune Frøyseth Eriksen

De er dyre og kommer i svært begrenset antall. I tillegg smaker de avsindig godt. Fredag morgen kan du sikre deg noen av disse godbitene.

Den svært sjeldne hvite Caastilly Ygay Reserve Especial 1986. Foto: Marques de Murrieta

Den svært sjeldne hvite Caastilly Ygay Reserve Especial 1986. Foto: Marques de Murrieta

I morgen tidlig slippes noen av de mest ettertraktede vinflaskene på kloden i Vinmonopolets bestillingsliste. Vi har plukket ut noen sjeldne skatter og andre viner, som seiler opp som de beste nyhetene i Vinmonopolets nettbutikk/bestillingsliste.

Dette er våre utvalgte til deg med romslig vinbudsjett, og til deg som vil smake på noe av det beste en verden av fermentert druejuice har å by på:

SJELDENE HVITE PERLER

Vi har aldri smakt en bedre hvitvin fra Spania enn Marques de Murrieta sin Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1986. Dette er en hvitvin som kun har blitt produsert 11 ganger siden 1919, og kommer til Norge i et beskjedent antall av seks flasker. Vinen som er laget av 97 prosent viura og tre prosent malvasia – følger samme filosofi som de historiske årgangene av den røde Ygay Reserva. 252 måneder på amerikanske eikefat og 67 måneder på sement.

95

Navn: Castillo Ygay 1986

Produsent: Marq. de Murrieta , Rioja , Spania

Pris: 3600,00 Varenummer: 6853701 Utenfor sortiment, Importør: Optimum Wines AS

Svært sammensatt duft av varm sitrus, kantareller og krydder med innslag av modnet eik. Stofflig og frisk på smak med en krydret og lett sødmefull frukt med vekt på epler, fersken og lett tørket gul frukt. Delikat fatpreg og godt med tørrekstrakter i finish, kombinert med en utrolig flott syre. BDK

Vinmarkene rundt Château Cambon i Jura Foto: Jimmy Linus

Vinmarkene rundt Château Cambon i Jura Foto: Jimmy Linus

Vin Jaune fra Jura øst i Frankrike er blant de mest egenartede vinene i verden. For denne sherrylignende vinen har tiden nærmest stått stille, og den skapes i dag på samme vis som den gjorde på 1300-tallet.

Vin Jaune er gyllen og ravgul på farge og har en duft man lett kan bruke horder av ord for å beskrive. Smaken er lang, konsentrert, sammensatt og uhyre tørr, med et lett gjenkjennelig oksidert preg.

De mest elegante og sammensatte utgavene kommer fra landsbyen Château Chalon. Stéphane Tissot sin Château Chalon 2009 er et godt kjøp for deg som ser etter en annerledes opplevelse i glasset, og en uslåelig mat og vinkombinasjon. 639 kroner for denne vinen er et godt kjøp. Bare vent, dette kommer snart til å koste langt mer.

95

Navn: Chateau Chalon 2009

Produsent: André et Mireille Tissot , Jura , Frankrike

Pris: 644,90 Varenummer: 1489401 Midlertidig utsolgt, Importør: Vinum AS

Sammensatt duft av nøtter, toast, salte mineraler og brioche. Mineralsk og salt på smak med en nøtteaktig frukt, balansert syre og moden utgang. Pen lengde. Nydelig og undervudert vin. MB

Peter Veyder-Malberg lager noen av Østerrikes absolutt beste hvitviner for tiden fra den kjøligste delen av vinregionen Wachau. Han har samlet et knippe med terrasserte gamle vinmarker og lager presise og tørre viner med et langt mer elegant utrykk enn det vi er vandte med fra regionen. Riesling fra vinmarken Bruck, var i 2015 hans aller beste vin.

93

Navn: Veyder-Malberg Bruck Riesling 2015

Produsent: Weing. Veyder-Malberg , Niederösterreich , Østerrike

Pris: 399,00 Varenummer: 6845801 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Mineralsk duft med hint av sitrus og epler. Frisk syre på smak med en fyldig og mineralsk frukt. Tørr og lang utgang med en fyldig utgang. Nydleig lengde. MB

Peter Gago i kjelleren på Magill Estate. Foto: Penfolds

Peter Gago i kjelleren på Magill Estate. Foto: Penfolds

RØDE KLASSIKERE

Blant våre røde utvalgte - er det klassiske og velkjente produsenter som dominerer. Autralske Penfolds er ute med ny årgang av sin toppvin, Grange, som nå kommer med 2012 på etiketten.

Penfolds Grange er en vin som kommer av en noe utradisjonell oppskrift da den lages av druer fra produsentens vinmarker i hele South-Australia. Det handler om å finne druer med høyest mulig smaksintensitet og fysiologisk modning. Små, sorte bær som gir svært lave avlinger og høy intensitet. 2012 er intet unntak. Dette er en vin som vil tåle svært lang lagring, selv om tanninene oppleves mer modne enn de har gjort i tidligere årganger.

95

Navn: Penfolds Grange 2012

Produsent: Penfolds , South Australia , Australia

Pris: 3899,00 Varenummer: 6803301 Utenfor sortiment, Importør: Treasury Wine Estates Norway A

98 prosent shiraz, 2 prosent cabernet. Sammensatt duft av friske mørke bær, friske urter, kaffe og tobakk, søtlig treverk og plommer med hint av tørket frukt. Stoffrik, fruktdreven og frisk på smak med preg av mørke bær og plommer. Noe tørket frukt. Krydret fatpreg med modne, modne tanniner og en lang sammensatt utgang med tydelig mørk frukt, god syre og balansert alkohol. BDK

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av Italias beste vinprodusenter kommer også med nye viner nå i november. Piemonteprodusentene Massolino og Giovanni Rosso er ute med nye årganger av sine beste baroloer, henholdsvis Vigna Rionda og La Serra.

95

Navn: Barolo Riserva Vigna Rionda 2010

Produsent: Massolino , Piemonte , Italia

Pris: 939,80 Varenummer: 6825201 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av tre og mørke kirsebær med hint av krydder og lær. Strukturerte og lange stramme tanniner med en deliklat og fyldig klassisk frukt. Lang og heftig utgang med en tørr finish. MB

93

Navn: Barolo la Serra 2012

Produsent: Giovanni Rosso , Piemonte , Italia

Pris: 545,00 Varenummer: 9994601 Utenfor sortiment, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Elegant duft av ferske og syltede kirsebær, mandel og lett treverk. Fruktdreven og ren på smak med en klassisk steinpreget kirsebærfrukt. Faste, fine tanniner og en flott sammensatt frisk lengde med preg av mineraler, lette krydder og lyse kirsebærfrukter. BDK

I tillegg kommer flere av Toscanas fremste viner i ny drakt. Flaccianello della Pieve, toppvinen til Fontodi, er nok en gang en svært kompakt og strukturert sangiovese i 2012-årgangen. Dette er et virkelig godt lagringsprosjekt for deg som har muligheten til å sikre deg noen flasker.

Naboeiendommen Rampolla, som drives av søskenparet Di Napoli lager noen av de rimeligste toppvinene i Toscana. Sammarco er laget av cabernet sauvignon, og er en solid vin som presterer svært godt i nær sagt hver årgang den kommer ut.

93

Navn: Castello dei Rampolla Sammarco 2010

Produsent: Cast. dei Rampolla , Toscana , Italia

Pris: 544,90 Varenummer: 9199601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Duft av moreller og krydret plomme med innslag av lær og mineraler. Flott balanse mellom en saftig, lett moden og krydret frukt, god syre og faste tanniner på smak. Pen fersk og sammensatt utgang. Klassisk og flott. BDK

DETTE ER VÅRE 20 UTVALGTE VINER FRA ÅRETS SISTE NYHETSSLIPP I VINMONOPOLETS BESTILLINGSLISTE.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.