Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Italiensk primadonna til påskelammet

Tekst
Barbaresco i Piemonte Foto: Sune Eriksen

Barbaresco i Piemonte Foto: Sune Eriksen

Marsnyhetene: Nebbiolo passer utmerket til årets påskelam.

Lys rødoransje på farge. En duft av nøtter, modne kirsebær, sopp, trøffel, lær og tobakk.  Og en syrestruktur og tanniner uten sidestykke. Dette er nebbiolo, den eldste innfødte druen i Piemonte - og en av de edleste druene i Italia.

Det kan være en utfordring å kombinere mat sammen med en så krevende drue som nebbiolo. Den heftige syre- og tanninstrukturen krever mat med mye smak og fett. Et tradisjonelt laget lammelår med hvitløk, rosmarin og fløtepoteter er en perfekt match. Men for å få tak i de beste vinene på nebbiolo, må man være tidlig ute, for de fleste finnes i små kvanta i polets bestillingsutvalg.

Dronningen av Piemonte. Navnet nebbiolo kommer trolig fra det italienske ordet for tåke, nebbia. Kanskje fordi druen blir moden sent i oktober - akkurat når den berømte piemontetåken kommer sigende ned fra Alpene.

Nebbiolo, som ofte kalles dronningen av røde druer og som første gang ble omtalt på starten av 1500-tallet, har vokst i hundrevis av år i Piemontes daler. De fleste andre steder på kloden mistrives den. En så sær og vanskelig primadonna av en drue må ha stått i fare for å bli utryddet mer enn én gang, men druens kvalitet - og evne til å fascinere - har gitt den livsgrunnlag.

Piemontes landskap passer druen perfekt. Den trives best skråninger vendt mot sørøst eller sørvest, i et kalkholdig jordsmonn iblandet sandstein og leire. Selv om nebbiolo ikke er den mest dyrkede druen i Piemonte, så er det definitivt den druen som får mest anerkjennelse, de høyeste prisene og blir dyrket i de beste bakkene.

Særlig har nebbiolos evne til å lagre i kjelleren i tiår etter tiår gjort den til Piemontes store vin. Kjerneområdene er Barolo og Barberesco, tett etterfulgt av Roero, Gattinara, Ghemme og Boca i Nord-Piemonte.

Her er nebbiolo-nyhetene i mars.

 

Les også: Kongen av barbera

Les også: Sandrone har fått lønn for strevet i Piemonte

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.