Han har laget sommerens beste hvitvinskjøp

Tekst
Joseph Landron er vinprodusent i Loire i Frankrike. Han har hatt den samme barten i 20 år. Foto: Kristine Nyborg

Joseph Landron er vinprodusent i Loire i Frankrike. Han har hatt den samme barten i 20 år. Foto: Kristine Nyborg

Joseph Landron lager mineralske og tørre hvitviner som kan konkurrere med de beste fra Chablis, men til halve prisen.

De har en finessepreget mineralitet, lav alkohol og en kunsktørr lang konsentrasjon med en tørr utgang. Landrons fire viner fra Muscadet er noen av Frankrikes beste hvitvinskjøp. Nå er 2015-årgangen ankommet Norge.

- 2015 var en bra årgang. Generøs, med en fin friskhet og bra modning av druene, men med lav alkohol. Jeg syns det gir en fin balanse til vinene. Jeg ville aldri ha chaptalisert (tilsette sukker) for å øke alkoholen. Det beste er å følge årgangen og dens natur, sier vinmaker Joseph Landron.

Trikset til å lage god vin i Muscadet er å plukke druene til rett tid.

- Jeg smaker på druene i hver plott hver dag, for å finne den rette tiden å høste på. Det tar tid og det krever 100 plukkere i to uker for å få alle druene i hus, men det er verdt det. Det er det som gjør vinene gode, at de er plukket på det perfekte tidspunkt.

Det er fort gjort å kjøpe vin tilfeldig, eller ut fra en upålitelig hukommelse. Her er de beste vinene i Polets hyller, prisen tatt i betraktning.

Joseph Landron lar ikke tilfeldighetene styre vinproduksjonen. Foto: Kristine Nyborg

Joseph Landron lar ikke tilfeldighetene styre vinproduksjonen. Foto: Kristine Nyborg

Unikt jordsmonn

Vinmaker Joseph Landron overtok familieeiendommen Dom. de la Louvetrie i Muscadet i Loire 1990.

– På den tid laget vi bare to viner, nå her jeg endret det til fire, alle på samme drue, melon de bourgogne. Men vinene dyrkes på fire forskjellige jordsmonn, det gjør vinene helt forskjellige, påpeker Landron.

– Sandsten som har innslag av granitt og kvarts, gir struktur til vinen sammen med en fyldig kropp og finesse. Men det mest raffinerte jordsmonnet finner vi i vinmarken Le Fief du Breil, som ligger i en bakke med sørvendt eksponering. Der er det en fattig jord med mye granitt, det gir en helt ekstraordinær flintpreget mineralitet til vinene. Her er det sol hele dagen og tåke om morgenen.

Lurer du på hvilken vinbar i Oslo som er best? Vi har testet hovedstadens vinbarer og funnet frem til de beste stedene for et uforpliktende glass vin.

Nesten glemt

Helt ytterst i Loire-dalen i Frankrike, ut mot Atlanterhavet, ligger Muscadet. Området er kjent for sine mineralske og knusktørre hvitviner laget på druen melon de bourgogne.

I dag er melon de bourgogne den eneste tillatte druen i Muscadet, og den gir lette, friske, mineralske og syrlige hvitviner. De beste vinene herfra har en forbløffende lagringsevne, blant annet fordi vinene er tappet «sur lie», som betyr at de har ligget vinteren over på gjæringsbunnfallet.

– De siste 20 årene er det blitt mer vanlig å lagre muscadet. Min far solgte alt, og beholdt dessverre ingen flasker. Jeg prøver å ta vare på de beste årgangene. 1976, ‘89 og ‘90 var eksepsjonelle år. Nå har vi 17 årganger i kjelleren, det hjelper på, smiler Landron.

– Å drikke en ti år gammel Muscadet er ikke noe problem. Er den eldre enn det, må vinen komme fra en virkelig god årgang, sier Landron.

Landron har i dag over 48 hektar vinmark i Muscadet. Siden 1999 er alt dyrket biodynamisk.

– Det krever mye å dyrke biodynamisk her ute ved Atlanteren. Det er mye regn, det gjør at vi må være i vinmarken hele tiden for å forhindre katastrofer, sier Landron.

Muscadet har slitt med et dårlig rykte i Frankrike i mange år, og blir assosiert med billigviner man drikker i baren. Men få viner har bedre balanse mellom syre, friskhet, lav alkohol og mineralitet enn en god Muscadet. Det gjør dem til fullkomne matviner, som kan konkurrere med Chablis.

Joseph Landrons viner på Vinmonopolet:

91

Navn: Dom. de la Louvetrie Muscadet S&M Sur Lie Le Fief du Breil 2011

Produsent: Dom. de la Louvetrie , Loire , Frankrike

Pris: 205,00 Varenummer: 9739401 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius

Modne epler på duft med hint av flint og pepperrot. Fyldig og delikat moden frukt med en balansert syre og en lang tørr sammensatt finish. Delikat alkohol på knappe 12 prosent. I hele 19 måneder har vinen lagret på bunnfallet. Kommer fra kvarts-jordsmonn. MB

90

Navn: Dom. De la Louvetrie Muscadet S&M Sur Lie Selection Hermine d'Or 2013

Produsent: Dom. Landron , Loire , Frankrike

Pris: 175,00 Varenummer: 9740901 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Mineralsk duft med hint av gule epler, kalk og flint. Lang og lett moden frukt med en balansert syre kombinert med en salt mineralitet. Fyldig og lang utgang med preg av tørrekstrakt. MB

89

Navn: Amphibolite Nature Muscadet 2015

Produsent: Joseph Landron , Loire , Frankrike

Pris: 185,00 Varenummer: 9791601 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av grønne eplekart og mineraler med hint av blomster og sitrus. Mineralsk og delikat frukt med en fersk karakter. Lang og tørr fyldig utgang. Veldig mye vin for pengene. Veldig balansert og delikat hvitvin. MB

88

Navn: Dom. De la Louvetrie Muscadet Sevre et Main Sur Lie 2015

Produsent: Dom. Landron , Loire , Frankrike

Pris: 159,90 Varenummer: 9740801 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av friske prince-epler med hint av epleblomst og mineraler. Frisk syre kombiner med en fersk og delikat eplepreget frukt. Lang tørr finish med en balanset utgang med preg av tørrekstrakt. Utrolig mye vin for pengene. Veldig ren og pen. MB

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner