Barolos beste

Tekst
Giuseppe Rinaldi er en av de absolutt beste vinmakerne i hele Piemonte. Foto: Gunnar Lier

Giuseppe Rinaldi er en av de absolutt beste vinmakerne i hele Piemonte. Foto: Gunnar Lier

Giuseppe Rinaldi beviser år etter år at han er en av Piemontes absolutt beste vinprodusenter. Nå er hans Barolo fra 2010 her.

Barolos fremste vinprodusent Giuseppe Rinaldi holder til i det bilfylte tunet ved innkjørselen til landsbyen med samme navn. Huset er sjeldent herskapelig til Piemonte å være. Omkranset av høye porter som ikke skjuler en lettere forfallen fasade og en av de beste vinadressene i hele Piemonte.

De ettertraktede godsakene som befinner seg i kjelleren, kommer i annen rekke her. Flere veterankjøretøyer konkurrerer om plassen.

- Vin er jobben min, mens motor er hobbyen, sier Rinaldi idet han viser frem kjelleren fra 1914.

- Jeg liker ikke å delegere, derfor ender jeg opp med å gjøre mesteparten av jobben i kjelleren selv. De eneste som får hjelpe meg er døtrene mine, Marta og Carlotta. Begge er involvert i produksjonen.

Vin & bil. Det lille familiefirmaet ble startet av oldefar Rinaldi i 1890. Teknikkene som blir benyttet i vinproduksjonen her har ikke forandret seg mye siden den gang. Gjæringsprosessen foregår i store, åpne eiketiner som er rundt hundre år gamle. Her er ingen tegn til rustfritt stål eller temperaturkontrollerte rom, bare store slovenske eikefat, nedstøvede bildeler og tomme vinflasker. Det siste vitner om at Giuseppe Rinaldi også liker å nyte andres viner.

- Jeg har mange venner i Burgund, vi utveksler erfaringer. Jeg liker å diskutere vin sammen med andre produsenter som har samme filosofi som meg. Nå arbeider jeg så å si helt økologisk, men jeg vil ikke sertifiseres. Da mister jeg friheten til å ty til hjelpemidler i en krisesituasjon, forteller han entusiastisk.

Han er utdannet veterinær, men etter hvert ville han gå i familiens fotspor og lage vin.

- Jeg fant etter hvert ut at Barolo er en vin som det er verdt å vie hele livet sitt til.

- Jeg hører til den generasjonen som har måttet bære byrden fra de eldre tradisjonene på våre skuldre, samtidig som vi prøvd å utvikle områdets vin tilpasset moderne verden.

Hvitt på bestilling. Dessverre lager bare Giuseppe Rinaldi rundt 30.000 flasker i året fra sine litt i overkant av seks hektar med vinmark. Ingen standard Barolo er å finne i dette huset, men to Baroloer blir laget. En fra Le Brunate som resulterer i 10.000 flasker av i året og Tre Tine som er en blanding mellom vinmarkene La Coste, Cannubi San Lorenzo blandet med Ravera. Den sistnevnte er nok er hakket vassere og som han lager minimale 3.500 flasker av årlig.

I tillegg lager Rinaldi klassisk barbera og dolcetto fra vinmarkene rundt huset, samt en tradisjonell freisa og en uhyre attraktiv vin laget på den noe obskure druen rouché som han kaller Rosae. Til husbruk produseres også en musserende arnais, som ble til fordi Giuseppes kone ikke liker mannens rødviner.

Giuseppe Rinaldis viner er bare tilgjengelig på spesialbestilling, og må derfor gjøres igjennom deres norske importør Red & White.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner