Kongen av barbera

Tekst
Afiero Boffa i Piemonte Foto: Sune Eriksen

Afiero Boffa i Piemonte Foto: Sune Eriksen

Marsnyhetene: Ingen lager mer lagringsdyktig barbera i Piemonte enn Afiero Boffa.

Få er så lidenskapelig opptatt av barbera som Afiero  Boffa. Hele syv forskjellige har han på menyen. Og kjelleren er full av gamle årganger som han villig åpner for å bevise at barbera også kan lagres.

- Se her, 1968 Barbera, vil dere smake? Det er ikke jeg som laget den, så gammel er jeg ikke. Men jeg husker årgangen. Det var ingen stor årgang, og nesten ingen av vinene gikk igjennom malolaktisk gjæring, derfor har de holdt seg så godt. Et sånt uhell ville jo aldri skjedd i dag, sier Afiero som er opptatt av å vise hvilke lagringspotensial hans viner laget av barbera har.

Bare barbera. Boffa er glad i gamle sementtanker, derfor har han kjelleren full. Vinene ligger på franske fat i alle størrelser mellom 225 liter til 700 liter. Rundt en fjerdedel av dem er nye hvert år.

- Men det er en piemontesisk tønnemaker som lager dem, sier patriotiske Afiero. Eiken kommer fra Frankrike da, legger han til med et blygt smil om munnen.

Boffa-familien har laget vin i fire generasjoner. Gården som ble etablert i 1878 har i dag 25 hektar med vinmarker, 80 prosent er barbera, resten er pinot nero og moscato. Produksjonen ligger på rundt 100.000 flasker i året.

- Jeg begynte å lage vin her for over 30 år siden. Noe av det første jeg gjorde var å rive opp noen mindre gode barbera-vinmarker for å plante pinot nero. Min far var rasende. Jeg ville lage musserende vin, det skjønte ikke han.

Alferio Bottas gamle viner av barbera lagrer lenge Foto: Sune Eriksen

Alferio Bottas gamle viner av barbera lagrer lenge Foto: Sune Eriksen

På stedet hvil. Siden Afiero Boffa overtok har tiden stått stille her. Interiøret er fortsatt preget av 1970-tallet. Vinene viser en bredde i barbera som du finner få andre steder. Afiero byr på en vertikal-smaking på ti årganger av hver vinmark.

- Du vet, før var alle vinmarkene blandet til én vin. Jeg valgte å splitte dem på 1980-tallet, og lage dem hver for seg. Alle har så forskjellig karakter, så jeg syns vinene fortjener å vise sitt jordsmonnspreg.

Det er særlig vinmarkene La Riva og Montrivé som imponerer stort med alderen. Selv om begge har elegansen til Asti, så har de ingen problemer med 10 til 15 år i kjelleren.

- Jeg elsker barbera, og mitt mål er at alle skal forstå hvilket potensial druen har.

68-årgangen står fortsatt i glasset. Den er proppfull av frukt, som bare strutter enda mer etter en time med luft. Syrestrukturen er imponerende og tanninene avslipte og modne. At barbera er undervudert er det ingen tvil om.

Nå er Boffas vidunderlige barbera fra 2007 tilgjengelig i bestillingsutvalget sammen med en mengde barbera fra andre produsenter.

 

 

Les også:Kloster Eberbach er tilbake

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner