Massolinos elegante Barolo

Tekst
Franco Massolino lager magiske Baroloer i Serralunga Foto: Sune Eriksen

Franco Massolino lager magiske Baroloer i Serralunga Foto: Sune Eriksen

Det er ikke for sent å kjøpe Barolo fra 2010. Nå er Massolinos tilgjengelig i bestillingsutvalget.

Franco Massolino driver familieeiendommen midt i Serralunga d´Alba sammen med broren Roberto. Nysgjerrig, fremsynt og hele tiden opptatt av å fornye og forbedre den arvede vingården har Franco ingen problemer med å innrømme at ikke alle endringene har vært like vellykkede.

- Da trenden med franske eikefat skylte inn over oss bestemte vi oss for å legge en av våre enkeltvinmarksviner på barrique. Valget falt på Parafada og året var 1990. Vinstokkene der er 55 år gamle og vi tenkte at fylden den vinen har ville tåle den franske eiken. Men vi har bestemt oss for å slutte med barrique. Nebbiolo og den typen eikefat fungerer bare ikke, har Franco tidligere uttalt til Smak.

- Det var pappa som kjøpte Parafada, bare 16 år gammel. Vinmarken har stor affeksjonsverdi for oss, men jeg syns kvaliteten ble skjult da vi brukte barrique, så 2006 ble siste årgang med den metoden. Nå ligger alle våre Baroloer på store tradisjonsrike fat. Bare barbera ligger på franske eikefat. De to er som skapt for hverandre, mener Franco Massolino.

Tradisjon & fremtid. Familien Massolino har eid vingården på toppen av Serralunga d’Alba siden 1896. Det var Francos oldefar Giuseppe som startet familiefirmaet i det små, på den andre siden av veien for der det befinner seg i dag.

- Det var min far og onkel som bygde denne kjelleren under jorden for 25 år siden. Den er fantastisk, men deler av den trenger oppussing allerede, sånn at vi kan optimalisere produksjonen av vinene våre ytterligere. På våre 22 hektar med vinmark produserer vi totalt 110.000 flasker vin i året. Selvfølgelig er det nebbiolo, barbera og dolcetto som tar mesteparten av arealet, men vi dyrker også litt chardonnay på et veldig godt egnet jordsmonn, forteller Franco entusiastisk.

Selv om brødrene Franco og Roberto i dag også lager Moscato d’Asti, en vin som dyrkes utenfor grensene til Barolo, så er det de to forrige generasjonene som har anskaffet de beste vinmarkene. Juvelen er uten tvil Vigna Rionda, som bestefar Giovanni kjøpte i 1950. I tillegg lager de Margheria, som de begynte å tappe for seg selv i 1985.

- Min bestemor sa alltid: Alt har sin egen tid og det er en tid for alt. Hun hadde rett. Av og til stopper jeg opp og tenker på om dette er det rette å gjøre akkurat nå. Alle avgjørelsene jeg tar får konsekvenser for mine etterkommere, akkurat som min fars beslutninger har fått for meg, sier Franco Massolino ettertenksomt.

- Leter jeg etter svar går jeg bare en tur i vinmarkene der mine forfedre har gått så mange ganger før meg. Der kommer løsningene til meg på et blunk.

 

De beste taxfree-kjøpene 

Stor test: Sommerens beste pappviner
 

Les mer på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner