Rett i glasset-barolo

Tekst
Barolo landsby omgitt av sine berømte vinmarker. Foto: Sune Eriksen

Barolo landsby omgitt av sine berømte vinmarker. Foto: Sune Eriksen

Burlotto og Mascarellos siste baroloer er så delikate at de kan nytes med en gang.

Et glass barolo er nok ikke det naturlige valget i sommervarmen. Men servert lettere avkjølt er Burlotto og Mascarellos siste utgaver perfekte til sommerens kjøttmåltider. Med silkemyke tanniner og sin tilgjengelig frukt trenger de ikke lagring i kjelleren i mange år – noe som passer godt for alle som ikke har lageret fyllt med modne viner.

Befriende tradisjonelle baroloer

På Nordpolen

Familien Burlotto har drevet med vinproduksjon fra byen Verduno i Piemonte siden midten av 1800-tallet. Vinhuset har alltid vært kjent for sin tradisjonelle vin av høy kvalitet, men de senere årene har vinene nådd nye høyder.

– Jeg gjør det samme som min bestefar gjorde, med opp mot sjeldne 60 dagers maserajonstid. Som femte generasjon vinmaker er jeg opptatt av å holde på tradisjonene, har Fabio Burlotto tidligere uttalt til Smak.

I dag drives familiefirmaet av Marina Burlotto og sønnen Fabio, som med sin ønologi-utdannelse har gjort familiens viner enda mer attraktive. Marina er grandniese av firmaets grunnlegger, Giovan Battista Burlotto, som tidlig ble berømt etter at hans viner var den leskelige føden under Hertugen av Abruzzis ekspedisjon til Nordpolen i 1899. At noen var villige til å frakte noen flasker med rødvin så langt, ble i datidens Italia tatt som tegn på at flaskene var av en enestående kvalitet. Etterspørselen lot ikke vente på seg, og bedre markedsføring kunne vel knapt familien Burlotto ha ønsket seg.

Fabio Burlotto i Piemonte. Foto: Sune Eriksen

Fabio Burlotto i Piemonte. Foto: Sune Eriksen

I hjertet

I fermenteringsrommet er det lite som har endret seg de siste hundre år. Store gjæringskar i tre står der fortsatt som de gjorde den gang.

– Vi fottråkker alle druene våre her. Det er en risikosport i så høye kar.

Fabio, som liker myke og bløte tanniner, avstilker alle druene, med unntak av dem som kommer fra vinmarken Monvigliero.

– De har en fylde og kompleksitet som takler det som stilker kan tilføre av struktur og aroma, forteller han.

Produksjonen er nette 80.000 flasker i året fra familiens 15 hektar med vinmark, hvorav mesteparten befinner seg rundt byen Verduno og noe rundt byene Barolo og Roddi.

Over halvparten av markene er beplantet med nebbiolo-druer, som går med til produksjonen av langhe nebbiolo og barolo. Resten av vinmarkene inneholder dolcetto, freisa, barbera og ikke minst druen pelaverga, i tillegg til en liten mengde av hvite sauvignon blanc.

Cappellanos vinrevolusjon

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner