Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Essensen av syrah

Tekst
Auguste Clape (midten) er pensjonert, men følger nøye med på sønnen Pierre-Marie (til høyre) og barnebarnet Oliver. Foto:

Auguste Clape (midten) er pensjonert, men følger nøye med på sønnen Pierre-Marie (til høyre) og barnebarnet Oliver. Foto:

Sommernyhetene: Det er ikke mange flasker igjen, men Clapes Cornas er verdt å prøve å få tak i.

Et besøk i kjelleren til Auguste Clape er et besøk man aldri glemmer. Å komme inn i denne vinkjelleren er som å ta steget inn i et univers man bare trodde fantes på film. Den er et eksempel på hvordan alle vinkjellere burde være, men så altfor sjelden er.

Luftfuktigheten er så høy at det drypper av taket, luften er tynn som på flere tusen meters høyde og veggene er dekket med det som ser ut som sort glava, men som i realiteten er sopp. Gulvet består av sand, grus og jord. Langs veggene står hundre år gamle eikefat.

Den aldrene Auguste bor med familien i et beskjedent rekkehus langs hovedfartsåren gjennom Cornas. Det eneste tegnet på produksjon av en av Rhônes beste viner er teksten på ringeklokken: «A. Clape».

Det er med respekt man stiger over familiens dørstokk. Auguste er klok og sindig, han lever og ånder for dyrking av druer, og sier han føler seg heldig som har fått arbeide med nettopp det. Han giftet seg til vinmarkene som tilhørte familien til hans kone Henriette. Hele fem hektar overtok paret da de giftet seg. Auguste lagde sin første årgang med vin i 1949.

Pasjonert og pensjonert. I dag er den 89 år unge Auguste pensjonert, og det er sønnen Pierre-Marie sammen med sin sønn Olivier som styrer familieskuta.

Begge er fra den gamle skole. Her brukes bare hele drueklaser, som frem til 70-tallet ble gjæret i åpne store trefat. Men da ingen lenger kunne reparere dem, måtte Clape gå over til sementtanker. Druene gjærer sammen med den naturlige gjæren i rundt to uker, før vinen blir tappet på ti hektoliter store gamle eikefat.

– Vi har ikke byttet ut noen fat de siste 30 årene. Gamle fat er det som passer best til syrah, har Pierre-Marie Clape tildigere fortalt til Smak.

Selv om familien Clape har noen av de beste og eldste vinmarkene i Cornas, hvor den eldste ble plantet i 1900, blir alle blandet i én vin. Om de ikke liker smaken på et fat blir det degradert til en passende cuvée.

Det siste stykket med vinmark kjøpte de i 2001 i vinmarken La Sabarotte. Kjøpet har resultert i en beskjeden økning i antall hektar til i underkant av seks.

I tillegg lager Clape vinen Renaissance basert på yngre vinstokker, samt en Côtes-du-Rhône og Vin des Amis som er deres rimeligste dråper, laget med tanke på tidlig konsum. Få, om noen, vinprodusenter lager mer ærligere og fundamentale viner enn det Clape gjør. Godt er det da at allerede tredje generasjon er på plass.

 

Allsidige Rhône

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.