En svigerfars drøm

Tekst
Hans Oliver Spanier lager noen av Rheinhessens beste viner Foto: Hampus Lundgren

Hans Oliver Spanier lager noen av Rheinhessens beste viner Foto: Hampus Lundgren

Mainyhetene: Hans Olivier Spanier revolusjonerte både sin fars og svigerfars vingård. Det har gitt resultater.

I 1986 bestemte vinbonde Hans Oliver Spanier fra Hohen-Sülzen i Rheinhessen seg for å videreføre farens tapsprosjekt.

– Denne delen av Rheinhessen var som en zombiefilm. Døde vinmarker, døde menn på traktor og døde druer.

Spanier gikk mot strømmen og plantet økologisk. Han reiste rundt i verden for å lære av de beste.

– Jeg husker da Toscana mistet identiteten sin og tilpasset seg amerikanske anmelderes smak på nittitallet. Jeg måtte gå motsatt vei, tilbake til røttene, til da vinene fra Rheinhessen var blant de mest ettertraktede i verden.

Det var for 100 år siden, da vinmarkenes beliggenhet og mineralsammensetning bestemte prisen, ikke druenes sukkerinnhold. Spanier kikker oppover mot en grønnkledd høyde. Timingen den gang var perfekt. Han kunne lete i eldgamle salgslister og fikk enkelt kjøpe deler av de historiske toppmarkene.

Fra vinkjelleren til Battenfeld-Spanier i Rheinhessen. Foto: Hampus Lundgren

Fra vinkjelleren til Battenfeld-Spanier i Rheinhessen. Foto: Hampus Lundgren

– Bøndene hadde resignert mot masseproduksjonen, sier Spanier.

Par i vin. Parsellen på toppen av Frauenberg-høyden fikk han gratis. Nå er det nærmest umulig å skaffe seg vinmarker med en slik kvalitet. Han rakk å plante 25 hektar med riesling.

Da han ble kjæreste med Caroline Gillot fra vinprodusenten Kühling-Gillot i 2002, ga han tydelig beskjed om hvordan Kühling-Gillot skulle lage bedre viner.

– Jeg var vel kanskje litt frempå og radikal, men svigerfar kastet meg i alle fall ikke ut, ler Spanier.

De giftet seg i 2006, slo sammen vingårdene og flyttet produksjonen til Hohen-Sülzen. Navnene beholdt de, noe Spanier er svært fornøyd med.

Hans Olivier Spanier og hans kone Caroline Gillot her sammen med deres sønn Leopold lager noen av Rheinhessens beste viner. Foto: Hampus Lundgren.

Hans Olivier Spanier og hans kone Caroline Gillot her sammen med deres sønn Leopold lager noen av Rheinhessens beste viner. Foto: Hampus Lundgren.

– Hva er hovedforskjellen i vinene?

– Forskjellen ligger i jorden. Kühling-Gillots vinmarker har mye rød skifer, noe som gir viner med dybde. Battenfeld-Spaniers viner er fra kalkrike vinmarker, og det gir slanke, presise viner. I kjelleren gjør jeg ingen forskjell.

Nå er flere av parets glimrende viner tilgjengelige i polets bestillingsutvalg sammen med en mengde andre nyheter fra Rheinhessen.

 

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner