Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De eldste er eldst i Burgund

Tekst
Michel Lafarge med sin sønn Frédéric Lafarge i deres kjeller i Volnay. Foto:

Michel Lafarge med sin sønn Frédéric Lafarge i deres kjeller i Volnay. Foto:

Michel Lafarge (87) har laget 66 årganger i Volnay. Nå er noen av dem tilgjengelige på Polet.

Noen av de mest sjarmerende røde burgundere blir til bak en garasjedør i en sidegate i landsbyen Volnay.

Familien Lafarge har laget vin i generasjoner, helt tilbake til Den franske revolusjon. Slektsnavnet har røtter helt tilbake til middelalderen.

Dette er noen av verdens mest undervurderte viner

Michel Lafarge (87) arbeidet med sin far Henri fra 1949 til 1966 og overtok i 1967. Han var den eneste av barna som ønsket å videreføre familiearven med vinproduksjon. For å kunne overta, kjøpte han ut sine to brødre.

Nå er det sønnen Frédéric som styrer firmaet.

Aritikkelen fortsetter under annonsen

Håndverk

Familien Lafarge er kjent for å lage langlivede viner som har karakteren og styrken til en klassisk Volnay. Michel og sønnen Frédéric er en ekte tradisjonalister, her er ingen moderne maskiner eller rustfrie ståltanker. Etikettene blir satt for hånd ved et lite skrivebord i pakkerommet.

Michel Lafarge har tidligere sagt at mange produsenter blir late av moderne maskiner, og at ingen maskiner kan lage vinen for dem.

Domaine Lafarges kjeller i Volnay. Foto:

Domaine Lafarges kjeller i Volnay. Foto:

Landsbyen Volnay i Burgund. Foto: Sune Eriksen

Landsbyen Volnay i Burgund. Foto: Sune Eriksen


Kan en ung champagne smake bedre enn dette?

  Hele familien bor i huset som ligger vegg-i-vegg med det pittoreske vineriet, som igjen står godt plantet på den gjeveste skatten, vinkjelleren fra det 13. århundre. Her nede ligger vinene og modner i franske eikefat.

  Rosinen i pølsa

   Praktvinmarken blant Lafarges 10 hektar er Clos-du-Château-des-Ducs, som ligger rett ved hovedhuset. På folkemunne bli den bare kalt «le Village» på grunn av beliggenheten midt i landsbyen. Vinstokkene her er over 60 år gamle og produserer vin med stramme og tydelige tanniner kombinert med konsentrert frukt.

   En stjerne er født i Piemonte

   Den skiller seg fra vinmarken Clos-du-Chênes, som fremstår som mer elegant og forfinet. Clos-du-Chêne er Lafarges mest berømte vinmark. Den én hektar store parsellen, som ble plantet under krigen, gir en av de klareste referansene på hvordan en klassisk Volnay er.

   Nå er flere av Lafarges viner tigjengelig på Polets bestillingsutvalg sammen med en rekke andre nyheter fra Burgund.

   Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

   Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.