Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Riffault tilbake på polet

Tekst
Stéphane Riffault lager noen av de beste vinene i Sancerre i Loire Foto: Hampus Lundgren

Stéphane Riffault lager noen av de beste vinene i Sancerre i Loire Foto: Hampus Lundgren

Etter å ha vært borte fra polets bestillingslister i over et år, er nå Riffaults glitrende hvitviner fra Sancerre tilbake.

Til tross for sin unge alder, har Stéphane Riffault rukket å gjøre mye etter at han tok over driften av familieeiendommen etter sin far, Claude. Alle vinmarkene arbeides etter økologiske prinsipper og vinifiseres hver for seg.

- Slanke og presise viner med en tydelig karakter fra sitt dyrkested, er det jeg ser etter, forteller Riffault. Med stor innlevelse ramser han opp markenes detaljerte komposisjon av terre blanche, silex og caillottes. - Det eneste jeg mangler er små caillottes som du finner i Sancerre by og i Bué, fortsetter han.

De perfekte vinene til asparges og sommerens grønnsaker 

Terroirformidling. Fra til sammen 13,3 hektar i fire landsbyer - fordelt på 33 godt plasserte - og i hovedsak sørvendte parseller, lager Riffault fem hvite, én rosé og to røde Sancerre. Siden 2008 er alle druene håndplukket, og en svært nøyaktig selektering finner sted før druene presses skånsomt. - Essensielt for en presis og klar formidling av både jordsmonn og drue, sier Riffault.  

De hvite ligger på kombinasjon av ståltanker og brukte fat. Og nettopp denne evnen til å lage mineraldrevne hvitviner med kyndig og balansert bruk av eikefat - er det få, om noen som behersker like godt i dagens Sancerre. 

Sauzet når nye høyder 

Tilbake til folket. I kjelleren er det derimot ikke utelukkende eik og stål. – jeg ville ha mer fruktdrevne rødviner, og begynte å bruke sement i 2012, forklarer Riffault. I disse tankene får rødvinene en semi-karbonisk maserasjon og fremstår nå med er mer renraset og saftig pinotfrukt enn tidligere.

I fjor ble 2013-årgangen hans lansert i polets spesialbutikker, og ikke i bestilling som vanlig. Da ikke spesialbutikkene solgte alt, valgte importøren Better Wines å lansere dem i bestillingsutvalget igjen. Så nå er endelig Riffaults fem hvitviner tilgjengelig i polets bestillingsutvalg i tillegg til hans rødvin Noue. Boucauds i 2014 og de andre i 2013, enn så lenge.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.